Το κλίμα μεταξύ των 82 μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σαφώς αρνητικό κατά της συμφωνίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον κ. Ιερώνυμο, και μια σημερινή απόρριψή της θα αποτελούσε ηχηρή πολιτική ήττα για τον κ. Ιερώνυμο. Τη δυσφορία του για μη ενημέρωση επί της συμφωνίας, αλλά, εμμέσως, και κατά του περιεχομένου της έχει εκφράσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Ειδικότερα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για βασικά σημεία της συμφωνίας, όπως η μισθοδοσία των κληρικών και το εργασιακό τους καθεστώς, συγκαλείται σήμερα η Ιεραρχία, στην οποία μετέχουν και οι 82 μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του θα επιχειρήσει να λύσει τις απορίες των μητροπολιτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκδηλώσει ανοικτά τη διαφωνία τους οι κληρικοί να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και να μισθοδοτούνται ευθέως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος στοχεύει να προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργεια διαλόγου επί των σημείων της συμφωνίας, καθώς, εκτός από τη μισθοδοσία των κληρικών, στη συμφωνία Κράτους – Πολιτείας περιλαμβάνονται η πρόβλεψη για θρησκευτική ουδετερότητα και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο διάλογος δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήξης, και δεν αποκλείεται η κλεψύδρα να αδειάσει μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Αλλωστε, οι χρόνοι στην Εκκλησία είναι, συνήθως, αργοί.

Ωστόσο, η επιλογή της σύστασης επιτροπής, με δεδομένη και τη συχνή «εργαλειοποίηση» του διαλόγου για να μη ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, έχει δημιουργήσει σε μερίδα της Ιεραρχίας την πεποίθηση ότι ο κ. Ιερώνυμος προχωρά σε ελιγμό με στόχο να αποφύγει την απόρριψη της συμφωνίας από την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.