Οι φοβέρες της Μόσχας περί «σχισματικών φαναριωτών» κανένα απολύτως αποτέλεσμα δεν είχαν στις αποφάσεις των άλλων Εκκλησιών.

Στις 2 Οκτωβρίου, ξεκίνησε τις εργασίες της η Συνέλευση των Κανονικών Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών και στις 3 Οκτωβρίου, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνέλευσης πραγματοποίησαν κοινή Λειτουργία στην οποία συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος (επικεφαλής της Αμερικανικής Αρχιεπισκοπής), ο Μητροπολίτης Νικόλαος (Ρουμανική Εκκλησία), ο Επίσκοπος Σάββας (Γεωργιανή Εκκλησία), ο Μητροπολίτης Ιωσήφ (Εκκλησία Αντιοχείας) και ιεράρχες άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών της Αμερικής.

Την ίδια ώρα η Ρωσική Εκκλησία διαμήνυσε στα ΜΜΕ ότι ιεράρχες της αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη Θεία Λειτουργία αλλά και στις εργασίες της Συνέλευσης, όπου προΐστατο ο επικεφαλής της Αμερικανικής Αρχιεπισκοπής στις ΗΠΑ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Ωστόσο σε αυτήν συμμετείχε η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής» Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία -ως γνωστόν- είναι κομμάτι της Ρωσικής Εκκλησίας.

Δηλαδή οι φοβέρες της Μόσχας περί «σχισματικών φαναριωτών» κανένα απολύτως αποτέλεσμα δεν είχαν στις αποφάσεις των άλλων Εκκλησιών. Αλλά και -όπως φαίνεται- ούτε και σε κομμάτι της ίδιας της Ρωσικής Εκκλησίας. Και είτε οι Ρώσοι ιεράρχες στις ΗΠΑ δεν έμαθαν για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Μόσχα είτε εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιο σχίσμα εντός της Ρωσικής Εκκλησίας.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Η OCA είναι μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας μόνο στο μυαλό των εκκλησιαστικών διπλωματών του Φαναρίου. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι αυτοκέφαλη Εκκλησία.