Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους πρισφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που βρίσκεται στη θέση «Μπουντούλες» της Ιεράπετρας.

Κατά το «Κοινωνικόν» ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης. κ. Κύριλλος μίλησε επίκαιρα για τα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής, σημείωνοντας ότι ο Χριστός απάντησε στον νεαρό νομικό, που ήθελε κατά βάθος για να ικανοποιήσει τον κρυφό εγωισμό και την υπερηφάνειά του να τον παγιδεύεσει, με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου, ότι πλησίον είναι «ο ποίησας το έλεος μετ’ αυτού» και τον παρότρυνε να κάνει και αυτός το ίδιο.

Όπως τόνισε ο Σεβ., η παραβολή αυτή μας διδάσκει α) ότι οφείλουμε να επιδεικνούμε έμπρακτη και χωρίς διακρίσεις αγάπη, ενδιαφέρον, φροντίδα και συμπόνοια σε κάθε άνθρωπο που έχει την ανάγκη μας. β) οι «εκλεκτοί» και τάχα «σεσωσμένοι» άνθρωποι πολλές φορές με τις πράξεις τους και τη σκληρότητα της καρδίας τους αποκόπτουν τον εαυτό τους από την Εκκλησία, καθώς επιλεκτικά τηρούν τις εντολές του Θεού και δεν ανέχονται ο πλησίον και συνάνθρωπός τους, όσο δήθεν αμαρτωλός στα μάτια τους και αν είναι, να λάβει την χάρη του Θεού, και γ) να είμαστε ταπεινοί, και να υπακούμε αδιάκριτα και να πράττουμε τις εντολές και το θέλημα του Θεού στη ζωή μας, έχοντας ανοικτή την καρδιά μας στον Χριστό, ο οποίος γίνεται συγκυρηναίος στη ζωή μας, καθώς τονίζει σε άλλη συνάφεια ότι «ο γάρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν».

Επίσης αναφέρθηκε στον μεγάλο Ιεράρχη και εορταζόμενο Διδάσκαλο της Εκκλησίας Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και στο ψυχωφελές συγγραφικό έργο και στα ερμηνευτικά υπομνήματα στα βιβλία της Καινής Διαθήκης που συνέγραψε το θεοκίνητο χέρι του, αλλά και στη Θεία Λειτουργία που επιτελείται τις περισσότεες ημέρες του χρόνου. Τέλος, επεσήμανε ότι ο Ιερός Χρυσόστομος πέθανε στην εξορία, μακριά από τον Αρχιερατικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, επειδή υπερασπιζόταν χωρίς φόβο την αλήθεια μπροστά σε αυτοκράτορες και ηγεμόνες, γι’ αυτό και εμείς οφείλουμε πάντοτε να τον μιμούμαστε, και ευχήθηκε να έχουμε όλοι τις πρεσβείες του Ιερού προς τον Κύριο για να μας φωτίζει και να καθοδηγεί τα έργα μας.

Μετα την Απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος προσφώνησε κατάλληλα τον εορτάζοντα Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, κτήτορα του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, και του ευχήθηκε εγκάρδια να έχει σωματική και ψυχική υγεία και τη σοφία και τη χάρη του Ιερού Χρυσοστόμου, του οποίου επαξίως το όνομα φέρει και τον ναό έχει κτίσει με πολύ κόπο, φροντίδα και αγάπη, για να συνεχίσει το πολύπλευρο πνευματικό και συγγραφικό έργο του και να ιερουργεί έως βαθέος γήρατος, απολαμβάνοντας την ησυχία και την ηρεμία του τόπου που διαμένει.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος, αντιφώνησε και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και ευφροσύνη του, διότι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, με τον οποίο τον συνδέουν δεσμοί μακράς φιλίας, προεξήρχε της Ευχαριστιακής συνάξεως. Αναφέρθηκε στο γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, το οποίο δοκιμάστηκε κατά την πανδημία του κορωνοϊού, και σημείωσε ότι, όποιος άναρχα αυτονομείται από την επίσημη Εκκλησία διακινδυνεύει τη σωτηρία του, διότι «όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία», και ευλογημένο είναι μόνο ό,τι φέρει τη σφραγίδα του Επισκόπου και τίθεται κάτω από το ωμοφόριο του Αρχιερέως.

Στην Αρχιερατική Θ. Λειτοτυργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμ. Θόνου π. Χρυσόστομος Παπαδάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης και Δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης με τους συνεργάτες του (δεξιός χορός) και ο ιεροψάλτης της Ενορίας Βαϊνιάς κ. Γεώργιος Γαϊτάνης (αριστερός χορός).

Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρα κ. Γεώργιος Αγγελάκης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.