Με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο το βράδυ της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου 2021, στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» ξεκίνησε η νέα διδακτική περίοδος στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού, καθώς και στα Τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων και Θεωρίας Ευρωπαϊκής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην πόλη της Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια καλή και ευλογημένη διδακτική χρονιά σε διδάσκοντες και διδασκομένους. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας προς τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη και τους συνεργάτες του, τον δάσκαλο της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού κ. Νικόλαο Γρινιεζάκη, τους δασκάλους των παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. Ευάγγελο Βαρδάκη και κ. Ευάγγελο Φανουράκη, καθώς και της Θεωρίας Ευρωπαϊκής Μουσικής κ. Εμμ. Κανάρη, οι οποίοι αφιλοκερδώς μεταλαμπαδεύουν τόσο τις λειτουργικές τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, αλλά και την πατρώα μουσική παράδοση.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

“οι εκκλησιαστικές τέχνες της Βυζαντινής μουσικής, της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού, που έχουν αναγωγικό χαρακτήρα, αλλά και η παραδοσιακή μουσική, συντελούν στην εσωτερική καλλιέργεια, στην κατά Θεόν μόρφωση και προαγωγή του ανθρώπου”.

Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της Ψαλτικής Τέχνης και της μελωδικής ύμνησης και δοξολογίας του Θεού, όπως έκανε ο Προφητάναξ Δαβίδ με τους Ψαλμούς του, αλλά στην ανάγκη όλοι οι μαθητές να επιδεικνύουν πνεύμα μαθητείας και υπακοής προς τους δασκάλους τους και να τηρούν ακριβώς τα μέτρα για την προστασία από τη διάδοση του Covid-19 που ισχύουν για τις Δομές Καλλιτεχνικής Εκπ/σης και τις αναγνωρισμένες από τον Κράτος σχολές, όπως είναι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης».

Στη συνέχεια ο κ. Αρώνης και ο κ. Γρινιεζάκης, αφού ευχαρίστησαν εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο που με την πατρική μέριμνα και ευλογία του ξεκινά η νέα διδακτική περίοδος, ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των μαθημάτων στη Βυζαντινή Μουσική και σε Αγιογραφία και Ψηφιδωτό αντίστοιχα.

Τέλος προσφέρθκε κέρασμα στο Αρχονταρίκι του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγ. Φωτεινής.

Στην ακολουθία του Αγιασμού έλαβαν μέρος ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Αρχιμ. Παϊσιος Δερμιτζάκης, ενώ παρέστησαν πλειάδα Κληρικών της ευρύτερης περιοχής, οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι των δύο Σχολών και των λοιπών τμημάτων που λειτουργούν στην πόλη της Ιεράπετρας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.