ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Η φράση «Μια Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή, είναι μια Εκκλησία χωρίς αποστολή», ανήκει στον πρωτεργάτη της αφύπνισης της Ιεραποστολικής συνείδησης στην Οικουμενική Ορθοδοξία, τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Η ιεραποστολή ταυτίζεται με την ίδια την φύση της Εκκλησίας, που στο Σύμβολο της Πίστεως ονομάζεται «Αποστολική». Το «Αποστολική» βεβαίως παραπέμπει στην Αποστολική παράδοση και διαδοχή, αλλά και στο γεγονός της Ιεραποστολής, που επιτελεί η Εκκλησία.

Η Ιεραποστολή δηλ. δεν είναι ένας τομέας της Εκκλησιαστικής ζωής, ούτε μια επιμέρους απασχόληση του πληρώματος της Εκκλησίας ποιμένων και ποιμενομένων, αλλά αυτό καθ’εαυτό το έργο της.

***

Πολλοί κληρικοί και λαικοί, πολλές φορές ακούγοντας τα ιεραποστολικά νέα, νιώθουμε μέσα μας ένα σκίρτημα και έναν πόθο.

-Αχ να μπορούσα και γω να προσφέρω στην Ιεραποστολή!

Ευλογητός ο Θεός, που φυτεύει μέσα στην ψυχή αυτό τον πόθο κι’αυτό το κάλεσμα!

Αυτή η κλήση χρειάζεται καλλιέργεια, σπουδή, κατάρτιση. Αυτός που θέλει να βοηθήσει την Ιεραποστολή στο μέτωπο ή στα μετόπισθεν πρέπει να ξέρει στοιχειώδη θέματα της Ιεραποστολής. Δεν μπορεί να πάει στο πόλεμο άοπλος.

Παλαιότερα, λειτουργούσε το «Ιεραποστολικό Σεμινάριο» από την Αποστολική Διακονία και διδασκόταν η «Ιεραποστολική», ως μάθημα στις δύο Θεολογικές Σχολές.

Το σημερινό κενό έρχεται να καλύψει το Ιεραποστολικό Διαδυκτιακό Σεμινάριο, μέσω της φιλόξενης πλατφόρμας «Πεμπτουσία» και να συμβάλλει στην καλλιέργεια της Ιεραποστολικής συνείδησης.

***

Ο διδάσκων Επίσκοπος Μπουκόμπας Χρυσόστομος, έχει διδάξει το μάθημα της Ιεραποστολικής επί 10ετία στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης» της Μητροπόλεως Κινσάσας στο Κογκό και βρίσκεται στο ιεραποστολικό μέτωπο της Ανατολικής Αφρικής υπό το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο θα έχουν στοιχειώδη γνώση αυτού του ζωτικού έργου της μητέρας μας Εκκλησίας και θα μπορούν να είναι οφέλιμοι και στην εσωτερική και την εξωτερική Ιεραποστολή.

***

Το σεμινάριο θα διεξαθεί σε 3 αυτοτελείς θεματικές ενότητες: α. ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, β. ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, γ. ΤΟ ΠΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

***

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Η Θεολογία της Ιεραποστολής θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε τον όρο Ιεραποστολή και γιατί πρέπει να κάνει η Εκκλησία Ιεραποστολή.

Η Ιεραποστολή ανάγκη ή πολυτέλεια;

Στην ενότητα αυτή θα δούμε την Ιεραποστολή ως εντολή του Κυρίου «Πορευθέντες…», ποιο το κίνητρο της Ιεραποστολής, γιατί η ανάγκη της Ιεραποστολής; Ποιος ο αποστέλλων και ποιος ο αποστελλόμενος; Και πως η Ιεραποστολή είναι η δοξολογία του Θεού και η δόξα της Εκκλησίας.

«Αργά βαδίζει ο Χριστός;». Πως με την Ιεραποστολή δεν θα «βαδίζει ποια αργά ο Χριστός;».

Πως με την ιεραποστολή έρχεται πιο γρήγορα η Βασιλεία του Θεού;

Γιατί η Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή είναι μια Εκκλησία χωρίς αποστολή;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.