Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών της Ιεράπετρας τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 10 Ιουνίου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και συμπροσευχουμένου εκ του Ιερού Βήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Στην ομιλία του, μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την πρόσκλησή του, εκφράζοντας συνάμα τη μεγάλη χαρά του για την συμμετοχή του στην πανήγυρη του ναού, στον οποίο είναι αποθησαυρισμένη η εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Θεοτόκο ως το πρόσωπο που δια της σαρκώσεως του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος ενώνει τη γη και τα αισθητά με τα ουράνια και νοητά.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ιερό σύνδεσμο των Μικρασιατών προσφύγων από την περιοχή της χερσονήσου της Ερυθραίας, του Τσεσμέ, των Αλατσάτων και του Ρεϊζντερέ με την Παναγία, η οποία κατέστη το στήριγμα των χριστιανών στους δύο διωγμούς κατά των Ελλήνων το 1914 και το 1922.

Όπως τόνισε, παρότι μετά την καταστροφή εγκαταλείφθηκαν οι εκκλησίες στην περιοχή των Ερυθρών με θαυμαστό τρόπο η Παναγία με την εικόνα της είναι μαζί με τους Μικρασιάτες σε όλες τις περιπέτειές τους, μετοικώντας τελικά στον ελλαδικό χώρο.

Ο Σεβ. κ. Ανδρέας υπογράμμισε ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών που πρόβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης το έτος 1923 πραγματοποιήθηκε με κριτήριο το θρήσκευμα και ότι η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 σημάδεψε τη μετέπειτα πορεία του ελληνισμού, καθώς οδήγησε σε κρατισμό και το έθνος περιορίσθηκε μέσα στα όρια του σημερινού κράτους, παρότι ομογενοποιήθηκε ο πληθυσμός του ελληνικού κράτους.

Ακόμα, ο Σεβ. κ. Ανδρέας τόνισε ότι ο σεβασμός και η ευλάβεια στην Παναγίας την Ελεούσα, την Ρεϊσδεριανή, που βρίσκεται στην καρδιά των Μικρασιατών και όλων των κατοίκων της πόλεως, οδήγησε στην οικοδόμηση του ομώνυμου ναού και είναι η έφορος και προστάτης όλης της Ιεράπετρας.

Ο ευσεβής λαός μας παντού αποδίδει στην Παναγία διάφορες επωνυμίες, είτε Γλυκοφιλούσα, είτε Προστασία Φοβερά, είτε Άξιον Εστι, είτε Πορταίτισσα, είτε Ελεούσα κ.λπ. γι’ αυτό και η τιμή της είναι συνδεμένη με το γεγονός ότι η Θεοτόκος είναι το κατ’ εξοχήν πρόσωπο που με τις πρεσβείες Της βοηθά στη σύνδεση και στην αποκατάσταση της διασαλευμένης σχέσης και ισορροπίας μεταξύ γης και Ουρανού.

Τέλος, επεσήμανε ότι στον 21ο αιώνα το κυριότερο πρόβλημα είναι το πολιτιστικό δηλ. της διάρρηξης της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Θεού, την οποία μπορεί να πετύχει ο Ορθόδοξος χριστιανός δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της προσευχής, της πίστεως και της παρακλήσεως προς την Θεοτόκο με το κομποσχοίνι και την προσευχή «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς», ευχήθηκε δε σε όλους χρόνια πολλά με τη ευλογία της Παναγίας.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος καλωσόρισε εκ βάθους καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, τον οποίο και ευχαρίστησε «που αποδέχθηκε την ταπεινή πρόσκληση να συμπανηγυρίσουμε την εορτή της Παναγίας της Ελεούσας και για τον τον εγκάρδιο και μεστό νοημάτων θεολογικών λόγο του» που εκφώνησε με τη διπλή ιδιότητα του Πανεπιστημιακού Καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ και του Μικρασιάτη εκ μητρός, η οποία έζησε τον πόνο του ξεριζωμού, σημειώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του με τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στον Σεβ. κ. Ανδρέα η Υπεραγία Θεοτόκος και Παναγία Μητέρα όλου του κόσμου η Ρεϊσδεριανή η Ελεούσα να τον σκέπει, να τον περιφρουρεί και να τον ενισχύει στην Αρχιερατική πορεία και στο πολυσχιδές έργο του.

Κατά την ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού της πανηγύρεως έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιερόθεος Χιώτης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και πλειάδα Κληρικών της περιοχής της Ιεράπετρας.

Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο πολιτευτής και πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Μικρασιάτες της πόλης και πλήθος πιστών.

Ιεράπετρα: Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης

Ιεράπετρα: Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης


Ιεράπετρα: Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.