Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής τελέσθηκαν το εσπέρας του Σαββάτου 26 Μαϊου τα Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισμένου πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωρίου Ιεράπετρας.

Η Ακολουθία των Θυρανοιξίων τελέσθηκε στο προαύλιο του ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, τον οποίο περιστοίχιζαν ο Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Χωρίου και οι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι των όμορων Ενοριών.

Στη συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος με απλό και μεστό λόγο αναφέρθηκε στις σημαντικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και γενικότερα στη σημασία του ναού ως οίκου Θεού και κέντρου της ζωής και της λατρείας των χριστιανών.

Ειδικότερα, για τον συντηρηθέντα πανηγυρίζοντα ναό ο σεβ. Κ. Κύριλλος σημείωσε τα εξής: «Από σήμερα, μετά τη τέλεση των Ιερών Θυρανοιξίων, ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος θα είναι και πάλι η καταφυγή των ευσεβών Χριστιανών. Θα είναι τόπος πνευματικής αναψυχής των κοπιώντων και πεφορτισμένων, και λιμένας όπου θα βρίσκουν σωτηρία και γαλήνη από τις τρικυμίες της ζωής.

Ο ναός κτίσθηκε τον 19ο αι. και αποτελεί εξαιρετικό δείγµα της ναοδοµίας εκλεκτικιστικού ρυθµού της τότε εποχής, µε κοµψές αναλογίες, επιµεληµένη κατασκευή και λιθανάγλυφα εξαιρετικής ποιότητας. Αποτελούσε τον ενοριακό ναό του Κάτω Χωριού, αντάξιο της αίγλης και της οικονοµικής ευµάρειας των κατοίκων του.

Είναι µονόχωρος καµαροσκεπής ναός µέ µία σπάνια για τη ναοδοµία της Κρήτης ιδιοµορφία: έχει δύο πλάγιες κόγχες στον βόρειο και νότιο τοίχο που µαζί µέ εκείνη του ιερού Βήµατος καθιστούν τον ναό τρίκογχο. Επιπλέον οι αετωµατικές απολήξεις της στέγης διαµορφώνονται καµπύλες µέ ελικοειδείς απολήξεις, χαρακτηριστικές επιδράσεις της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Σε επιδράσεις από τη δυτική αισθητική οφείλονται και οι γύψινες διακοσµήσεις στο εσωτερικό, όπως επίσης και η διαµόρφωση της δυτικής εισόδου µέ νεοκλασικά στοιχεία.

Ο Ιταλός περιηγητής Giuseppe Gerola, που επισκέφθηκε την Κρήτη στις αρχές του 20ου αιώνα, περιγράφει ανάγλυφο Ευαγγελισµό από µάρµαρο πάνω από τη δυτική πύλη, που σώζεται και σήµερα. Εξαιρετικής τέχνης είναι και εντοιχισµένο ανάγλυφο από µάρµαρο πάνω από το περίτεχνο από πωρόλιθο αγιοθύριδο στην αψίδα του ιερού Βήµατος, όπως και τα µαρµάρινα θυρώµατα.

Στον ναό βρέθηκαν µαρµάρινη πλάκα µε λατινική επιγραφή του 1602 που βρίσκεται στην πρόθεση και παλιά µικρή κολόνα αγιάσµατος. Προφανώς τα µαρµάρινα µέλη µεταφέρθηκαν από τον τότε ερειπωµένο ναό της Παναγίας της Εφτάτρουλης και τα υπολείµµατα της ονοµαστής έπαυλης του Λατίνου Επισκόπου Gaspar Viviani από τον γειτονικό χωριό της Επισκοπής.

Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέµπλο µέ τις σπάνιες παραστάσεις, τα λυπηρά, ο Δεσποτικός Θρόνος και το προσκυνητάρι είναι σπουδαία έργα ξυλογλυπτών του 19ου αι., των φηµισµένων νιταδόρων της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ οι φορητές εικόνες του αγιογράφου Γ. Ν. Χρήστου και φέρουν χρονολογία 1907.

Το έτος 2011 πραγµατοποιήθηκαν µε τις ενδεδειγµένες αναστηλωτικές τεχνικές, οι εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης των θεµελίων, κατασκευής των εσωτερικών και εξωτερικών πατητών κονιαµάτων, στερέωσης της θολοδοµίας και κατασκευής δαπέδου από ντόπιο πωρόλιθο, χωρίς να δηµιουργηθούν βλάβες η αισθητικές αλλοιώσεις στο µνηµείο.

Οι εργασίες συντηρήσεως και εκ βάθρων ανακαίνισης του ναού πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις της τότε αρμόδιας 13ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκαν το έτος 2013.

Σε αυτόν τον Ιερό Ναό, που εορτάζει την Κυριακή της Πεντηκοστής, τελείται κάθε χρόνο η τελετή και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των Κατωχωριτών και είναι η κοινή περιουσία όλων, των μονίμων κατοίκων και όλων των ευλαβών προσκυνητών».

Ιεράπετρα: Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωριού

Ιεράπετρα: Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωριού

Ιεράπετρα: Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωριού

Ιεράπετρα: Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωριού

Ιεράπετρα: Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωριού

Ιεράπετρα: Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωριού

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.