Ι.Μ. ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ – Την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου 25 Φεβρουαρίου 2024 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυλιάς Ιεράπετρας, όπου στο τέλος τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιωάννου Σιγανού και τα συναπαντήματα των μακαριστών Δημητρίου Μάρκου (διετές) και Εμμανουήλ Μαστοράκη.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα νοήματα της ευαγγελικής περικοπής του Τελώνου και του Φαρισαίου, από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, υπογραμμίζοντας ότι προβάλλει δύο διαφορετικές καταστάσεις ανθρώπων, που πήγαν στο ναό να προσευχηθούν.

Από τη μια του Φαρισαίου, του καθώς πρέπει ανθρώπου, του τηρητή του νόμου, του «καλού χριστιανού», που με δαιμονική αλαζονεία καυχάται για τις αρετές και τα κατορθώματά του και κατακρίνει τον αδελφό του, και από την άλλη του Τελώνου, του ανθρώπου που έχει επίγνωση της αμαρτωλότητάς του και θεωρεί τον εαυτό του υποκάτω όλης της κτίσεως, και με την υψοποιό ταπείνωσή του ελκύει τη χάρη του Θεού, και εν τέλει κατέβηκε δικαιωμένος στα μάτια του Θεού.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, να καλλιεργήσουμε στην αρετή της ταπεινοφροσύνης, που αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι του πνευματικού αγώνα μας κατά την προπαρασκευαστική περίοδο του Τριωδίου που ανοίγει σήμερα, να αποφύγομε την «υψηγορίαν» και την υποκρισία του Φαρισαίου και να εκριζώσουμε το πάθος του εγωϊσμού, της υπερηφάνειας και της αλαζονείας, για να λάβουμε το έλεος και τη χάρη του Θεού.

Τέλος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη πορεία σε όλους στον πνευματικό αγώνα του Τριωδίου με ταπείνωση και μετάνοια, ώστε να αξιωθούμε να βιώσουμε κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα τα Άχραντα Πάθη και στη συνέχεια την Ανάσταση Του Κυρίου μας Ι. Χριστού.

Πριν την Απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Εκκλησιάρχη τον κ. Γεώργιο Κοντοπόδη, επί πολλά έτη διακονούντα στο Ιερό Βήμα του ναού, και σε Αναγνώστη τον κ. Νικόλαο Μιχαλάκη, Ιεροψάλτη της Ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε αμφότερους να έχουν υγεία και δύναμη πλούσια τη χάρη και το έλεος του Κυρίου μας Ι. Χριστού, με τις ακοίμητες πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε ο κ. Γ. Κοντοπόδης να συνεχίσει με τον ίδιο ιερό ζήλο μέχρι βαθέος γήρατος να διακονεί στο Ιερό Βήμα της Ενορίας, και ο κ. Ν. Μιχαλάκης, που πολλά χρόνια αναγιγνώσκει τα ιερά γράμματα και είναι γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής, να συνεπικουρεί από το ιερό αναλόγιο της Ενορίας στην επιτέλεση των Ιερών Ακολουθιών από τον μουσικολογιώτατο Πρωτ. Ανδρέα Χατζάκη.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας Μακρυλιάς Πρωτ. Ανδρέας Χατζάκης, ο Αιδ/τος Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ περέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ανδρέας Σκουλούδης, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ιεράπετρας κ. Ιω. Γουλιδάκης, ο Δημ. Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μακρυλιάς και Μύθων κ. Εμμανουήλ Ταμπακάκης και Νικ. Σιγανός αντίστοιχα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.