Με την καθιερωμένη εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, 4 Οκτωβρίου, λίγο μετά τις 9 το πρωί, οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αρχικά το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει εκ των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.

Μετά την καθιερωμένη ακολουθία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προσφώνησε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους.

Ακολούθως ο πρώτος τη τάξει εκ των Συνοδικών μελών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, αντιφώνησε αρμοδίως.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο. Κατόπιν παρουσιάστηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2021-2022 και επ’ αυτών θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ θα συμπληρωθεί και ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Η Μαρτυρία της Εκκλησίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την εμπειρία ενός Ιεράρχου».

Θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής και θα εξαχθούν συμπεράσματα. Η πρώτη ημέρα των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το μεσημέρι ενώ στο τέλος θα λάβει χώρα η καθιερωμένη ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στο Συνοδικό Μέγαρο στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη ήταν τον Οκτώβριο του 2019. Έκτοτε, η πανδημία δεν επέτρεψε οι εργασίες να πραγματοποιηθούν εκεί. Αρχικά, το 2020 η τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας ακυρώθηκε λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό ενώ, το 2021, η Ιεραρχία συνήλθε στις εγκαταστάσεις του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.