Ομιλία Αρχιμ. Διονυσίου Χαριτάκη στον Ιερό Ναό Παναγίας Καμαριανής Νέας Αλικαρνασσου.

Εορτή Συνάξεως Ιεράς Εικόνος Παναγίας Καμαριανής 26/5/21

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Κνωσού κ. Πρόδρομε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Λαέ του Θεού ηγαπημένε,

Σήμερα, είναι ημέρα χαράς και αγαλλιάσεως, ημέρα τιμής και δόξας για τον άνθρωπο, ημέρα πανευφρόσυνη, για δύο λόγους. Αρχικά γιατί εορτάζομε την μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεσοπεντηκοστής, και επίσης γιατί εορτάζομαι την σύναξη της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας, της Παναγίας της Καμαριανής.

Εμείς οι Χριστιανοί έχουμε ένα ισχυρό προνόμιο, να διαθέτουμε στη ζωή μας κραταιό προστάτη και υπερασπιστή, την Παναγία. Οι ιεροί Υμνωδοί της Εκκλησίας μας, μας περιγράφουν όλες τις μεσιτείες της προς εμάς, εκφράζοντας τα θαύματά της. Η Παναγία είναι το στήριγμα των πιστών, ἡ χαρά των θλιβομένων, η προστάτιδα των αδικουμένων, η βοηθός των ορφανών, η ιατρός των ασθενούντων, η παραμυθία των τεθλιμμένων και πενθούντων, η συναντιλήπτορας των αγωνιζομένων υπέρ της πίστεως του Χριστού και η Υπέρμαχος Στρατηγός των μαχομένων υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Πράγματι πόσο μεγάλο προνόμιο και πόσο μεγάλη ευλογία είναι αυτή που μας προσέφερε ο Θεός, με το να μας χαρίσει την Παναγία; Λέγει ο Αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Αν καθ᾽ υπόθεσιν όλα τα εννέα τάγματα των Αγγέλων ήθελαν κρημνισθή από τους ουρανούς και γίνουν δαίμονες, αν όλοι οι από του αιώνος άνθρωποι ήθελαν γίνει κακοί και όλοι να υπάγουν εις την κόλασιν χωρίς να γλυτώση τις, αν όλα τα κτίσματα, ουρανός, φωστήρες, άστρα, στοιχεία, φυτά, ζώα ήθελαν αποστατήσει κατά Θεού, να βγούν από την τάξιν των και να υπάγουν εις το μη ον, με όλον τούτο, όλες αυτές οι κακίες των κτισμάτων, συγκρινόμεναι με το πλήρωμα της αγιότητος της Θεοτόκου, δεν εδύναντο να λυπήσουν τον Θεόν· διότι μόνη η Κυρία Θεοτόκος ήτο ικανή να τον ευχαριστήση κατά πάντα και διά πάντα, και να μη τον αφήση να λυπηθή διά τον χαμόν και την απώλειαν των τόσων και τόσων κτισμάτων του· διότι αυτή μόνη ασυγκρίτως τον ηγάπησεν υπέρ πάντα· διότι αυτή μόνη υπέρ πάντα υπήκουσεν εις το θέλημά του».

Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια.

Έτσι, κι εμείς, εορτάζουμε σήμερα την δική μας προστάτιδα, την κερά της Παλαιάς και της Νέας Αλικαρνασσού, το καύχημα των Αλικαρνασέων, την Παναγιά μας την Καμαριανή.

Στο άκουσμα του ονόματος της, γεμίζουμε ελπίδα, στο αντίκρισμα της Ιερής Εικόνας της τα μάτια μας, μεγάλων και μικρών ηλικιακά, βουρκώνουν διότι σκεπτόμαστε, τους αγώνες των ανθρώπων που μόχθησαν για να μπορέσει σήμερα η Παναγία μας να έχει το δικό της σπίτι, σκεπτόμαστε τους προγόνους μας οι οποίοι λαμπροφόρα και πανηγυρικά εόρταζαν σαν σήμερα την εορτή της Καμαριανής στην Παλαιά Αλικαρνασσό, πριν εκδιωχθούν από τις Πατρογονικές τους εστίες, τότε που ο Θεός και η Παναγία ήταν προτεραιότητα των πάντων.

Σήμερα όμως; Έχουν ο Θεός μας και η Μεγάλη μάνα μας η Παναγιά την ίδια θέση στην ζωή μας; Βρισκόμαστε αδελφοί μου σε μια περίοδο που ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Σε έναν κόσμο που ξέχασε ποιος είναι ο Θεός ποια είναι η Παναγία μας. Ξέχασε πως η Παναγία μας ήταν ένας άνθρωπος όπως εμείς. Ήταν ένας άνθρωπος αγνός και ταπεινός που αγωνίστηκε για αυτή την αγιότητα σκληρά. Είναι η προσωποποίηση της ταπείνωσης η Παναγία μας. Και αυτή η ταπεινή λοιπόν κόρη, η Μαρία, έγινε σκεύος εκλογής και από Μαρία έγινε Θεοτόκος και Αειπάρθενος. Ένας άνθρωπος δηλαδή, η απλή και ταπεινή Μαρία, προσφέρεται για να γίνει το εργαστήριο της Σωτηρίας μας αφού από αυτή εγεννήθει ο Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου.

Έτσι λοιπόν η ταπείνωση κάνει την Παναγία μας Τιμιοτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα των Σεραφείμ, καθαροτέρα λαμπηδόνων ηλιακών. Άρα κι εμείς για να σωθούμε θα πρέπει αυτό τον δρόμο να ακολουθήσουμε. Εάν όχι τότε είμεθα το αντίθετο του ταπεινού, ήμαστε άθεοι, αφού και ο ίδιος ο Χριστός πράος εστί και ταπεινός τη καρδία.

Χωρίς ταπείνωση οδηγούμαστε στην καταστροφή. Και αυτή την καταστροφική κατάσταση βιώνουμε κι εμείς σήμερα. Έχουμε πάψει να εμπιστευόμαστε τον Θεό και αυτό κάνει την εποχή μας και τον κόσμο στον οποίο ζούμε ζαλισμένο και μπερδεμένο μιας και πλέον προτεραιότητα μας δεν είναι ο Θεός αλλά οτιδήποτε έξω από τον Θεό. Καταστρέφουμε την ζωή μας, οδηγούμαστε στον όλεθρο γιατί την Παναγία ως πρότυπο την αντικατέστησαν τα ψεύτικα πρότυπα των ημερών μας. Δεν έχουμε ως στόχο την αγιότητα αλλά το χρήμα, την δόξα, την καλοπέραση και δυστυχώς σε αυτό οδηγούμε τα παιδιά και τους Νέους μας.

Μήπως λοιπόν αδελφοί μου πρέπει να αλλάξουμε ρότα; Μήπως πρέπει να βάλλομε ξανά τον Θεό στην ζωή μας; Μήπως θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα κοσμικά και πλανεμένα πρότυπα της εποχής μας με την Παναγία μας. Μήπως πρέπει να προσεγγίσουμε την Παναγία μας και να την γνωρίσουμε κι εμείς αλλά κυρίως να την γνωρίσουμε στα παιδιά μας, αρχίζοντας από την δική μας Παναγία που με ευλάβεια εορτάζουμε σήμερα. Μήπως να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την Παναγία την Καμαριανή, πως ήλθε εδώ , που βρισκόταν πριν, γιατί ονομάζεται έτσι, ποια ήταν εκείνα τα ευλογημένα χέρια που την έφεραν εδώ. Μήπως να πούμε στα παιδιά μας πως τότε που ο κόσμος ήταν καλύτερος, αυτό συνέβαινε επειδή οι άνθρωποι είχαν ως στόχο την αγιότητα, και όταν ο βάρβαρος κατακτητής τους ξερίζωσε από τα σπίτια τους δεν έτρεξαν ούτε χρήματα να σώσουν ούτε σπίτια, τις εικόνες τους έσωσαν τα ιερά και τα όσια τους, τα νάματα του έθνους μας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φέρουμε ξανά τους Νέους στον δρόμο του Θεού, στον δρόμο της αγιότητας. Σήμερα, τα παιδιά οι Νέοι νιώθουν εγκλωβισμένοι καθώς δεν μπορούν να έχουν την ζωή που είχαν πριν και δεν βλέπουν και ελπίδα στον ορίζοντα. Δεν γνωρίζουν όμως πως υπάρχει η Παναγία μας η οποία τους περιμένει να τους ακούσει, να αφουγκραστεί τους πόνους και τα προβλήματά τους, τις ανησυχίες, τις λύπες και τις χαρές τους, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες τους. Η Παναγία μας περιμένει όλους να την αγαπήσουμε και να την εμπιστευτούμε. Η Παναγία μας ξέρει από πόνο, ξέρει από φτώχια ξέρει από προσφυγιά. Γι’ αυτό αδελφοί μου σας παρακαλώ να μιλάτε στην Παναγία να ακουμπάτε πάνω της δάκρυα πόνους προβλήματα, μην διστάζετε να την προσεγγίζετε, όσα μέτρα κι αν παρθούν, και κλειστές να είναι οι εκκλησίες, εσείς να μιλάτε στην Παναγία γιατί αδελφοί μου οι Ναοί ως κτίσματα μπορεί να κλείσουν οι καρδιακοί ναοί και οι Εκκλησίες των Καρδιών μας δεν μπορούν από κανένα να κλειστούν και για κανέναν. Μιλάτε λοιπόν στην Παναγία μας. Διαβάζετε τους χαιρετισμούς της και μην φοβάστε ζει Κύριος ο Θεός και θα συντρίψει την κεφαλήν του όφεως που μας ταλανίζει.

Λίγο πριν το τέλος επιτρέψτε μου να εκφράσω την βαθύτατη συγκίνηση μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο σπίτι της Παναγίας, σε ένα μέρος το οποίο μου έδωσε τα πάντα. Η εκκλησία της Παναγίας της Καμαριανής ήταν και θα συνεχίζει να είναι σπίτι μου και όλοι εσείς, πρόσωπα οικεία, προσφιλή και αγαπημένα, οικογένεια μου. Στα κράσπεδα αυτού εδώ του Ναού γνώρισα πραγματικά τον Χριστό και αγάπησα πραγματικά την Παναγία. Γι’ αυτό η συγκίνηση και η χαρά είναι μεγάλη για εμένα. Η Παναγία μας τα έφερε έτσι ώστε οι πρώτες μου Ακολουθίες στο Ναό της ως Αρχιμανδρίτης στην ενορία που μεγάλωσα στον Ναό που τόσο πολύ αγάπησα να είναι στην εορτή της. Δόξα Τω Αγίω Θεώ!

Τέλος, Θεοφιλέστατε ευχαριστώ για την τιμή που κάνατε στην αναξιότητα μου να ομιλήσω σήμερα στην λαμπρά αυτή πανήγυρη και συγχωρέστε με για τυχόν αστοχίες, που άθελά μου μπορεί να είπα.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά ευλογημένα θεοτοκοσκέπαστα γεμάτα από τις ευλογίες της Θεοτόκου και την του Θεού Σοφία. Αμήν!

Χριστός Ανέστη!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.