ΜΟΝΗ ΔΑΜΑΣΤΑΣ: Το πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Ποιμενάρχη Φθιώτιδος, Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος συγκίνησε την Κυριακή (28/7) με την ομιλία του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, σημειώνοντας ότι του είχε εκμυστηρευτεί πρόσφατα το γεγονός ότι αισθάνονταν ότι θα… ταξιδέψει.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ετοίμαζε, μάλιστα, τον τάφο του στην Ιερά Μονή Δαμάστας, εκεί όπου επιθυμούσε να είναι η τελευταία του κατοικία. Δίπλα στην πολυαγαπημένη του μητέρα Μαρία, η οποία εκοιμήθη εν ειρήνη τον περασμένο Ιανουάριου σε ηλικία 102 ετών.

Η γυναικεία Ιερά Μονή Δαμάστας, αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, βρίσκεται στις πλαγιές του Καλλίδρομου σε ύψος 580 μ., 23χλμ από τη Λαμία, μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον

Η πρώιμη ιστορία της είναι άγνωστη, ωστόσο μια επιγραφή πάνω από το εσωτερικό ανώφλι της κεντρικής πύλης, πληροφορεί τον επισκέπτη, ότι ο Ναός έχει αναγερθεί δαπάνης του Καπετάν Ιωάννη Δυοβουνιώτη.

Η Μονή έχει υποστεί πολλές καταστροφές με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα χρόνια του ’21, όταν πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τότε καταστράφηκαν τα πολύτιμα κειμήλια και η βιβλιοθήκη της.

Η ανοικοδόμησή της Μονής οφείλεται σε προσφορές ευσεβών χριστιανών.
Μια εκδοχή θέλει η ονομασία «Δαμάστα» να προήλθε από την πόλη Δαμασκό, απ’ όπου, όπως κάποιοι πιστεύουν, ήρθε η Ιερά εικόνα της Παναγίας.
Επικρατέστρη, ωστόσο, θεωρείται η εκδοχή που λέει ότι το «Δαμάστα» προέρχεται από τό «δαμάστρα». Η Παναγία δηλαδή είναι Εκείνη που δαμάζει τόν πόνο καί τά πάθη.

Η Ιερά Μονή Δαμάστας πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.