Η Εκκλησία Online σε συνέχεια των συνεργασιών με Μητροπόλεις, Ενορίες και Ιερές Μονές ανακοινώνει με πολύ χαρά και ικανοποίηση τη δημιουργία της αποκλειστικής σελίδας νέων και επικοινωνίας από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών.

Σκοπός της σελίδας είναι να ενημερώνεστε για τα νέα και τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Σερρών απευθείας από τις μοναχές.

Η ιστορία της Μονής

Η Ιερά Μονή µας κοντά στην κωμόπολη Ροδολείβους, είναι κτισμένη σε ήρεμη και γραφική τοποθεσία, ενώ πέρα απ’ αυτήν εκτείνονται οι αγροί της νότιας πεδιάδας των Σερρών και ανατολικά δεσπόζει ο όγκος του φημισμένου Παγγαίου όρους.

Η προϊστορία της Μονής παραπέμπει στο έτος πριν το 1345, οπότε προσαρτήθηκε στη Μονή Ιβήρων. Πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Πορταϊτίσσης υπάρχει και προσκυνείται υπό πλήθους πιστών στην Ιερά µας Μονή. Κατόπιν απετέλεσε μετόχιο της Εικοσιφοινίσσης.

Το 1474 καταστράφηκε. Ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1874, αλλά πυρπολήθηκε το 1917 και 1923. Το 1924 στο ερειπωμένο μοναστήρι εγκαταστάθηκαν μοναχές από τον Πόντο φέρνοντας μαζί τους Ιερά λείψανα, όπως την κάτω σιαγόνα του Τιμ. Προδρόμου και δύο πλευρά Του, Δάκτυλο του Αγ. Ιωάννου του Ρώσσου, την Καρδιά του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους μετά σαρκός και άλλα πολλών Αγίων καθώς και πολύτιμα κειμήλια.

Επίσης προσκυνείται στην Ιερά Μονή τεμάχιον λειψάνου της Αγίας Παρασκευής και λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Παρεκκλήσιόν τους στην Ιερά μας Μονή.

Από το 1988 την Ηγουμενία ανέλαβε η Μοναχή Μαριάμ (Ανδρεάδου) και η Μονή απέκτησε νέα μορφή. Σήμερα αποτελεί Πανελλήνιο προσκυνηματικό κέντρο και μοναστήρι των Ποντίων της Ανατολικής Μακεδονίας.

μονή αγίας παρασκευής σερρών

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Τηλέφωνο: 23240 71362

ΦΑΞ: 23240 20757

Email: [email protected]

Διεύθυνση: Δομήρου Ροδολειβούς Σερρών, 620 41

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.