Ιερά Μητρόπολη Σύμης: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος Στην Συναυλία Του Δημοτικού Ωδείου Σύμης. Όπως μας πληροφορεί η Ιερά Μητρόπολη Τετάρτη 26η Ιουνίου 2019, έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύμης, η καλοκαιρινή συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Σύμης.

Την Τετάρτη 26η Ιουνίου 2019, έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύμης, η καλοκαιρινή συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Σύμης, που σηματοδοτεί την λήξη των μαθημάτων του φετινού διδακτικού έτους και την οποία λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Αντιπρόεδρο της Εφορείας της Ιεράς Μονής Πανορμίτου και τον κ. Σακελ. Κρητικό, Γραμματέα αυτής.

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια πολύ επιτυχημένη και υψηλού επιπέδου εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν οι περίπου σαράντα μαθητές των μουσικών τμημάτων του Ωδείου, καταφέρνοντας με τις μουσικές τους επιδόσεις να εντυπωσιάσουν το πολυπληθές κοινό, που τους χειροκρότησε κατενθουσιασμένο.

Αρχικά η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Σεβαστή Μανωλίτση, έκανε μια μικρή εισαγωγή και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της εκδηλώσεως. Στην συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν κλασσικά οργανικά κομμάτια στην κιθάρα, το πιάνο και το παραδοσιακό βιολί, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι μαθητές που ερμήνευσαν με την συνοδεία πιάνου διάφορα έντεχνα τραγούδια.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, συνεχάρη τους μαθητές και τους καθηγητές του Ωδείου, για το όμορφο και επιτυχές αποτέλεσμα της ουσιαστικής ενασχολήσεώς τους με την μουσική, ευχόμενος σ’ όλους καλό καλοκαίρι και με το καλό η έναρξη των μαθημάτων το επόμενο φθινόπωρο.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας, πραγματοποιούμε μια μικρή αναφορά στον αναντικατάστατο παιδαγωγικό χαρακτήρα και τα οφέλη της μουσικής παιδείας, τα οποία είναι γνωστά από την κλασσική Ελληνική αρχαιότητα, όπως τα αναλύει ο Αριστοτέλης, όσον αφορά την διάπλαση της προσωπικότητας και ποιότητας του ήθους, του ανθρώπινου προσώπου. Αλλά και οι Πατέρες της Εκκλησίας μιλούν για την ωφέλιμη επίδραση της μουσικής στην ψυχή του ανθρώπου. Ο σύγχρονός μας μάλιστα Όσιος Πορφύριος, ο οποίος εντρύφησε στην ανθρώπινη προσωπικότητα όσο λίγοι και γνώρισε εκ Θεού τα όριά της, τις δυνατότητές της και τις αδυναμίες της, μίλησε και για την δύναμη της καλής και ποιοτικής μουσικής, που:

Ηρεμεί, γαληνεύει τον άνθρωπο, τον οδηγεί προς τον ίδιο τον Χριστό, τον μαλακώνει, του θυμίζει τις χάρες του Παραδείσου, τον μεταμορφώνει σε πράο και όμορφο άνθρωπο.

Πράγματι, όλα εκείνα που έλεγε ο μεγάλος αυτός Άγιος των ημερών μας, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα και αληθινά, αφού η σύγχρονη Παιδαγωγική αποδεικνύει, ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς κάποιο μουσικό όργανο αναπτύσσουν γρηγορότερα τις φυσικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Η γνώση μουσικού οργάνου αυξάνει την συνεργατικότητα, την αυτοσυγκέντρωση, την μνήμη, την ικανότητα στην ομιλία, την όραση και την ακοή. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η ενασχόληση με την μουσική, αποτελεί μία βαθιά ψυχολογική ανάγκη της ανθρώπινης φύσης, γι’ αυτό και η μουσική είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο, πλην όμως για το παιδί ιδιαίτερα είναι μία ουσιαστική ενέργεια, μία δυναμική δράση, ένα σημαντικό όπλο, μία αρμονική έκφραση.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, έχοντας εμπεριστατωμένα την γνώση των ποικίλων αυτών ευεργετημάτων της μουσικής Παιδείας, καθώς και την ουσιαστική συμβολή του Ωδείου στην καλλιέργεια της νεότητας της Σύμης, περιβάλλει από της εγκαταστάσεώς του με μεγάλη αγάπη την συγκεκριμένη δράση και εκτός από ηθικά, η τοπική μας Εκκλησία την υποστηρίζει και οικονομικά. Αυτό υλοποιείται διά μέσου της Ιεράς Μονής Πανορμίτου, η διοίκηση της οποίας με την ευλογία και προτροπή του, συνεχίζει όπως έπραττε εδώ και πολλά συναπτά έτη, την οικονομική της ενίσχυση προς το Ωδείο, καλύπτοντας το ήμισυ των λειτουργικών του δαπανών, προκειμένου να υποστηρίζεται έμπρακτα η λίαν αξιόλογη αυτή προσπάθεια.

Κλείνουμε την αναφορά μας αυτή με την ευχή, το Δημοτικό Ωδείο Σύμης να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια απρόσκοπτα την ευεργετική λειτουργία του, υποστηριζόμενο από όλους τους θεσμικούς φορείς της Νήσου μας, ώστε να αποτελεί την αιχμή μιας επιπλέον πολιτικής, που θα καταστήσει την Σύμη κέντρο αναφοράς και πυλώνα πολιτισμού, ο οποίος θα θεμελιώνεται στο δυναμικότερο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, τους νέους, που ενσαρκώνουν τις «χρυσές ελπίδες» του Γένους και της Εκκλησίας μας.

Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Ιερά Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία Δημοτικού Ωδείου στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Ιερά Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία Δημοτικο Ωδείο Ιερά Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Σύμης

Δημοτικο Ωδείο Ιερά Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία Ωδείου Ιερά Μητρόπολη Σύμης

Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τις Ιερές Μητροπόλεις από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.