Στον καταστέφοντα την Ερμούπολη από της κορυφής του λόφου του Βροντάδο, τον οποίο αποίκησαν Χίοι και Ψαριανοί πρόσφυγες, Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, τελέσθηκε χθες ο Τρισαρχιερατικός Εσπερινός της Κυριακής του Αντίπασχα και της Ψηλαφήσεως του Αναστημένου Κυρίου από τον Απόστολο Θωμά, προξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, συγχοροστατούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ και Παροναξίας κ. Καλλινίκου, συνευχομένων αυτοίς, του Πρωτοσυγγέλου της Ι.Μ. Παροναξίας, Αρχίμ. Δωροθέου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σύρου, των Εφημερίων του Ναού και Ενοριών της Σύρου.

Και παρόντων της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού, του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης κ. Αλέξ. Αθανασίου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μ. Δαδάου, της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Ερμούπολης κας Ανθής Χαλκιά, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημ. Κοσμά, του Στρατηγού-Περιφεριακού Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Προϊσταμένου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, του Λιμενάρχη Σύρου, του Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, του Διοικητού της Ναυτικής Βάσης Σύρου, του Υποδιοικητού του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμουπόλεως.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού μετεφέρθησαν λιτανευτικώς στο Κέντρο του Ναού, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, από το Ιερό Βήμα του Ναού, στο οποίο φυλάσσονταν από το 1887, ιερά Λείψανα του επ’ εσχάτων, Αποφάσει της Ιεράς Συνόδου, καταταγέντος στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος, απαγχονισθέντος από τους Τούρκους κατά την καταστροφή της Χίου, το 1822, τα οποία από το 1824, ότε μετεφέρθησαν από τους Χίους στην Ερμούπολη διεφυλάχθησαν μέχρι 1887 στο μνημείο των πεσόντων.

Στην μεστή εθνικού φρονήματος προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, αφού ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον γείτονα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, τον οποίο χαρακτήρισε άξιο διάδοχο Αγίων Προκατόχων του, ευγενή, φιλακόλουθο και αρχοντικό, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο, με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνιους πνευματικούς και φιλικούς δεσμούς, για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποθησαυρίσεως ιερών Λειψάνων του Αγίου Πλάτωνος στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, μαζί με τα οστά του διαδόχου του και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Σύρου Δανιήλ του Κοντούδη.

Προσέθεσε δε ότι από σήμερα, την ιστορική αυτή μέρα, όπως την χαρακτήρισε, προστίθεται ένας ακόμα κρίκος, που συνδέει τη Σύρο με τη Χίο και τα Ψαρά, μετά τον κοινό Επίσκοπο Δανιήλ, την εικόνα της Κοιμήσεως του Δομήνικου Θεοτοκοπούλου, την καμπάνα του Αγίου Νικολάου Ψαρρών και ο Άγιος Εθνοϊερομάρτυρας Μητροπολίτης Χίου Πλατωνας.

Ετόνισε δε ιδιαιτέρως ότι, τα πρωτεία εκδηλώσεων για τον Άγιο έχει η Μυροβόλος και Ηρωική Χίος, τον Μητροπολίτη της οποίας κ. Μάρκο, χαρακτήρισε αγαπητό αδελφό, αλλά και βιγλάτορα της ορθοδόξου πίστεως και φύλακα των θερμοπυλών των συνόρων της πατρώας γης στο βόρειο Αιγαίο.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού, Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά, ο οποίος επιμελήθηκε κατά τρόπο άψογο τις Εκδηκωσεις, τον Συνεφημέριό του Πρωτοπρ. Αντώνιο Χαλά, τους Επιτρόπους, τους εξ Αθηνών Ιεροψάλτες, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, τον ποιητή του Απολυτικίου, και τον φοιτητή-συνθέτη της Ακολουθίας του Αγίου, τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό «Syros Tv1», για την απ’ ευθείας αναμετάδοση της αποψινής και της αυριανής Ακολουθίας και ευχήθηκε σε όλους να ζουν πάντοτε στη χαρά της Αναστάσεως.

Σήμερα το πρωί, ετελέσθη στον Ιερό Ναό η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.