Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου β´ πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός έναρξης της νέας χρονιάς του Ιδρύματος Μουσικής, καθώς και η επίδοση των Πτυχίων και Διπλωμάτων των επιτυχόντων του Ιουνίου ε.ε.

Τον Αγιασμό ετέλεσε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσυγκελλος της Ι.Α.Α. ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχόμενος και ο ίδιος, καλή επιτυχία και δύναμη στους σπουδαστές.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικής, λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η Ελληνική Βυζαντινή Μουσική και ψαλτική, ως μια ζωντανή παραδοσιακή τέχνη, είναι από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αγαθά, που συμβάλλουν δυναμικά στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτογνωσία του νεότερου ελληνισμού. Πρόκειται για μελωδίες που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τους πιστούς να προσεγγίσουν τον λόγο των Ιερών Ακολουθιών και αυτή καθαυτή η έμφαση στον λόγο των Ευαγγελίων είναι που βοήθησε καθοριστικά στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ως ομιλούμενης.

Η μουσική εκπαίδευση, κυρίως των ψαλτών, αλλά και όλων των ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική, έχει χαρακτηριστικά μακρόχρονης μαθητείας και επιστημονικής κατάρτισης.

Ιδιαιτέρως τα χαρακτηριστικά της ψαλτικής συνθέτουν ένα ισχυρό κράμα ελληνικού λόγου, ιδιαίτερου ρυθμού και μέλους, συνυφασμένα με ιδιότυπες τεχνοτροπίες και μορφολογικά ιδιώματα.

Όλα τα προαναφερθέντα διδάσκονται και μεταλαμπαδεύονται μόνον από σπουδαίους δασκάλους και καταξιωμένους μουσικούς και ιεροψάλτες.

Το Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ξεκινώντας δειλά δειλά από το 2010 μέχρι και σήμερα, θέτει ως στόχο αυτή τη μετάδοση της μουσικής και καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας σε νέους και νέες αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο ταξίδι αυτό που λέγεται μουσική.

Σε συνδυασμό με τις σχολές των ιερών ναών, Αγίου Δημητρίου Όπλων, Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας και Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου, ως αναγνωρισμένες σχολές από το κράτος, αλλά και με τα κατά τόπους μουσικά ενοριακά εργαστήρια, προσφέρουμε σπουδές υψηλού επιπέδου με καταξιωμένους καθηγητές, ονόματα με διεθνή φήμη και αναγνώριση, με διακρίσεις τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο Εξωτερικό, αλλά και νέοι μουσικοί – παιδαγωγοί με ταλέντο και αξιόλογη καλλιτεχνική δράση, που δίνουν το ερέθισμα και τη δυνατότητα να γνωρίσουν το θαυμαστό κόσμο της Μουσικής Τέχνης.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών των χρόνων, είναι αυτό το ανακαινισμένο σύγχρονο που είναι ένας χώρος ο οποίος διαθέτει όλες εκείνες τις προδιαγραφές για την εύρυθμη λειτουργία του Ωδείου και της Σχολής, με εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας για την εκμάθηση βυζαντινής μουσικής, μουσικών οργάνων, τραγουδιού και φωνητικής καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων – σεμιναρίων, τμήμα μουσικής παραγωγής και ηχοληψίας, ειδική αίθουσα πρόβας κλπ. Όλα αυτά συνθέτουν έναν πολυχώρο τέχνης που στόχος είναι ένας, η προαγωγή του Πολιτισμού μας.

Οι τίτλοι σπουδών (πτυχία, διπλώματα) που παρέχουμε είναι αναγνωρισμένα από το κράτος και ακολουθούμε πιστά το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό, μέσα στο οποίο δημιουργούνται ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, με στόχο οι μαθητές να μαθαίνουν μουσική και παράλληλα να αναπτύσσουν μια υγιή και συγκροτημένη προσωπικότητα.

Η προσέλευση των σπουδαστών είναι αρκετά μεγάλη λόγω της υψηλής ποιότητος και μεταδοτικότητας των δασκάλων μας.

Δεν είναι λίγο ότι, φοιτούν σπουδαστές και από άλλες χώρες πλην της Ελλάδος όπως, Κύπρος, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Κάιρο, Αμερική, Αγγλία, Ισπανία κ.α. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία 8 χρόνια παραδίδονται και μαθήματα μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται λοιπόν για ένα εκπαιδευτικό ζωντανό οργανισμό, που με την υπευθυνότητα του διδακτικού προσωπικού οι μαθητές δεν μαθαίνουν απλώς ένα μουσικό όργανο ή βυζαντινή μουσική ή τραγούδι, αλλά βιώνουν τη χαρά της μουσικής έκφρασης αποκτώντας εφόδια ζωής, τα οποία γίνονται και επαγγελματικά εφόδια.

Σήμερα, τελούμε τον Αγιασμό έναρξης της νέας μουσικής χρονιάς, τόσο του ωδείου και της σχολής, όσο και της σχολής του Αγ. Δημητρίου όπλων.

ΣΧΟΛΕΣ – ΤΜΗΜΑΤΑ
Βυζαντινής Μουσικής
Εκφωνητική για Ιερείς
Ανώτερων Θεωρητικών & Σύνθεσης
Ενόργανης Μουσικής
Μονωδίας και κλασικού τραγουδιού
Φωνητικής & Ορθοφωνίας
Παραδοσιακής Μουσικής
Διεύθυνση Χορωδίας
Πνευστών οργάνων
Τυμπάνων ( drums)
Ηχοληψίας & Μουσικής Τεχνολογίας

Αφήνουμε λοιπόν διάπλατα ανοιχτή την πόρτα μας για το παιδί, το συγγενή, το φίλο, τον κάθε έναν από εσάς και υποσχόμαστε, πως το ταξίδι θα είναι υπέροχο και διάσπαρτο από μουσικές προκλήσεις».

Και ο π. Ειρηναίος συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά, «Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα, ξεκινώντας από τους πτυχιούχους και διπλωματούχους μαθητές μας, Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι που διακονούν στα ιερά αναλογία της Αρχιεπισκοπής, τους πτυχιούχους μουσικούς που κοσμούν σχολεία και μουσική εκπαίδευση, αλλά και κληρικούς, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά συνέδρια, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής, μορφολογικά μουσικά σεμινάρια, με αποκορύφωμα το σεμινάριο ψαλτικής τέχνης του ιδρύματος, το οποίο λειτουργεί για τέταρτη χρονιά με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή σπουδαίων ομιλητών, το οποίο επιμελούνται οι εκλεκτοί συνάδελφοι Κωνσταντίνος Αγγελλίδης και Γέωργιος Σάββας.

Έχουμε ολοκληρώσει και προχωρήσει στην έκδοση δίσκων και λοιπών ψηφιακών έργων και εκπομπών, έχουμε πραγματοποιήσει σπουδαίες συναυλίες βυζαντινής και κλασικής μουσικής με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου, σε συνεργασία με επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς φορείς οι οποίες μας κάνουν και αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια.

Έχουμε πραγματοποιήσει τις παρακάτω εμφανίσεις, 2011, Συναυλία με τίτλο «Χριστός Γενναται» στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών.

2012, Συναυλία με τίτλο «Συλλείτουργο Πλαγίων Ήχων» στην Καστοριά.Συναυλία με τίτλο «Ενθύμιον Σμύρνης» Στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά.Συναυλία στο Πολιτιστικό κέντρο της Ι.Α.Α. Συναυλία στα εγκαίνια έναρξης των κατασκηνώσεων της Ι.Α.Α. στον Αυλώνα.

2013, Συναυλία με τίτλο «Προσδοκώ Ανάστασιν» στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

2014, Συναυλία με τίτλο «Πεντηκοστήν Εορτάζομεν» στο Πολιτιστικό κέντρο της Ι.Α.Α. και στον Ι.Ν Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσσου.

2015, Συναυλία με τίτλο «Πολυτρόπως Ομότροποι τη Θείαν Τέχνην Προσκαρτερούμεν » στο αμφιθέατρο του πολεμικού μουσείου. Συναυλία με τίτλο «Ελλήνων Ήχοι» στον προαύλιο χώρο της Ι. Μητροπόλεως Αθηνών. Συναυλία με τίτλο «Ανθρώπων Μάνα Θεού» στο Μέγαρο Μουσικής. Μαθήματα στο Κάιρο με Μουσική εκδήλωση για τη Βυζαντινή Μουσική στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

2016, Συναυλία με τίτλο «Πάσχα των Ελλήνων» στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

2017, Συναυλία και Παρουσίαση ψηφιακού δίσκου « Μεταξύ Αθηνών και Εσχάτων».

2018, Συναυλία με τίτλο «Όλη η πόλη μια Γιορτή» Στον φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός.

2019, Εμφάνιση στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην Υγειά μας ρε παιδιά».

2022, Συναυλία μνήμης για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής καταστροφής στο αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης στη Πλάκα. Συναυλία με τίτλο “Μικρασία τόπος Ελληνικός” στο θέατρο του Αττικού Άλσους. Συναυλία με τίτλο “Υπόδεξαι Βηθλεέμ” στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

2023, Συναυλία με τίτλο “ Μικροί Μεγάλοι Έλληνες” στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Επίσης Συναυλία με τίτλο “Βυζαντινά ίχνη” στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού”.

2024, Συναυλία και Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Μάνο Χατζηδάκη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος.

Έχουμε εκδώσει τους εξής ψηφιακούς δίσκους:

1) Στην Ελλάδα της Αγάπης, 2) Τα Ιερατικά, ά,β´γ´ τόμοι, 3) Μεταξύ Αθηνών και Εσχάτων, 4) Ο Πρώτος Ήλιος – Σταύρου Κουγιουμτζή, και 5) Οκτωηχία, σειρά ψηφιακών δίσκων με Αναστάσιμες Καταβασίες, με τον βυζαντινό χορό των σπουδαστών του ιδρύματος.

Έχουμε εκδώσει εργασίες και το βιβλίο με τίτλο “ Φωτοσκιάσεις στη Βυζαντινή Μουσική”. Όλα τα προαναφερθέντα τα πραγματοποιούμε μέσα από την αγάπη για διακονία στην μουσική τέχνη και παράδοση, διότι η μουσική είναι ένα από τα στοιχεία εκείνα που μας οδηγεί και συμβάλλει στην κατά Χριστό ζωή.

Από τα υπέροχα μουσικά μελίσματα των πατέρων της εκκλησίας και των μεγάλων υμνογράφων, τα παραδοσιακά τραγούδια όλης της Ελλάδος αλλά και τις υπέροχες και μοναδικές δημιουργίες των κλασικών μεγάλων δημιουργών τα οποία συμβάλουν στην ανάταση της ψυχής και της καρδιάς.

Αυτό είναι εν ολίγοις το ίδρυμα μουσικής και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εκείνους που συμβάλλουν στην ευρύτερη λειτουργία, τον Διευθυντή του Ωδείου κ. Θεόφιλο Βουτσινά, τον χοράρχη του βυζαντινού χορού των σπουδαστών κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη, τους εκλεκτούς καθηγητές της βυζαντινής μουσικής, της παραδοσιακής μουσικής, και της κλασικής μουσικής, τη γραμματεία του ιδρύματος, και της σχολής».

Ολοκληρώνοντας το λόγο του ο π. Ειρηναίος τόνισε, πως τα 15 αυτά χρόνια διακονίας, είναι ένα μάθημα ζωής, ευχόμενος στο πανάγαθο Θεό όπως χαρίζει την δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε όλους εκείνους που είναι εδώ και σε όσους θα συνεχίσουν το έργο αυτό στο μέλλον.

Το παρόν έδωσαν, ο πρεσβύτερος Πέτρος Γιατράς ως εκπρόσωπος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου όπλων.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης, υπεύθυνος του προγράμματος Πρωτοβουλία για την ενδοοικογενειακή βία, Η ερίτιμος κ. Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του ιδρύματος νεολαίας και δια βίου μάθησης του υπουργείου παιδείας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου κ. Θεόφιλος Βουτσινάς, οι άρχοντες μουσικοδιδάσκαλοι, κ.Γεώργιος Χατζηχρόνογλου και Φώτιος Γιαννακάκης, και πλήθος σπουδαστών και φίλων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.