Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Μητρόπολη Βελγίου.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Σύμβουλο του θεσμού δρ Κώστα Μυγδάλη είχαν συνάντηση με τον μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, ενώ νωρίτερα συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην ενορία του Αγίου Νικολάου, ανήμερα της εορτής του Αγίου (6-12-2023), στις Βρυξέλλες, στην οποία συλλειτούργησε και ο επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον μητροπολίτη Βελγίου εξήρε το έργο που επιτελεί και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε εδώ, στις Βρυξέλλες, στην “καρδιά της Ευρώπης”, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, παραμονές των Χριστουγέννων για να αναδείξουμε αυτήν την σημασία που έχει για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η χριστιανική κληρονομιά, οι χριστιανικές ρίζες, οι χριστιανικές αξίες, που πολλές φορές λησμονούμε».
Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ προσέφερε στον μητροπολίτη Βελγίου «εις ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού έργου που επιτελείται στην μητρόπολη που σας εμπιστεύτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και χρόνια, αλλά και της αγάπη σας προς τη ΔΣΟ» ένα αριθμημένο ανάτυπο χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου από τη φωτοθήκη της Σιμονόπετρας του Αγίου Όρους, που τυπώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης της ΔΣΟ.

Συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών με τους δύο νέους Υπουργούς
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών και των δύο νέων υπουργών, του κυρίου Paul Van Tigchelt (Ομοσπονδιακός Υπουργός Δικαιοσύνης και Θρησκευμάτων) και της κυρίας Gwendolyn Rutten (Φλαμανδή Υπουργός Εσωτερικής Διοίκησης, Ένταξης και Ισότητας), στην κατοικία Errera στις Βρυξέλλες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Βελγίου εκπροσωπήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και τον κ. Δημήτρη Χατζηπέμου, γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση, συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως η τεταμένη κατάσταση στη χώρα μας λόγω του πολέμου στη Γάζα, η Βελγική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2024, η ίση μεταχείριση των θρησκειών (ιδίως όσον αφορά τις αμοιβές των ανώτερων αντιπροσώπων), ένα συνέδριο για τον κοινωνικό ρόλο των θρησκευτικών λειτουργών, οι άδειες διαμονής και παραμονής για τους θρησκευτικούς λειτουργούς που προέρχονται από το εξωτερικό, η σύνταξη ενός νέου φλαμανδικού διατάγματος για τις θρησκείες (το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το διάταγμα του 2004), η αναγνώριση των ενοριών και των τζαμιών στη Φλάνδρα, η αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών στη χώρα μας, η σεξουαλική κακοποίηση στην εκκλησία και σχετικό πρωτόκολλο αντιμετώπισής της, και άλλα.

Άξιο αναφοράς είναι πως στο Βέλγιο υπάρχει άριστη ατμόσφαιρα συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων θρησκειών αφενός, και των υπεύθυνων για τις σχέσεις με τις θρησκείες υπουργών, αφετέρου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν και τους δύο υπουργούς για την καλή τους πρόθεση για αρμονική συνεργασία.

Πανήγυρις της Αγίας Βαρβάρας στο Genk
Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε της πανηγύρεως στην πανηγυρίζουσα Ενορία της Αγίας Βαρβάρας στο Genk.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Βαρβάρας και πως μπορεί ο βίος της να αποτελέσει πρότυπο και έμπνευση για την εν Χριστώ ζωή στην σύγχρονη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους κληρικούς οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν την αγία και να συμμετάσχουν στην πανήγυρι, καθώς και τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Κάζηλα για το ποιμαντικό έργο το οποίο επιτελεί στην ενορία για παραπάνω από τριάντα χρόνια αλλά και για τον όλο κόπο τον οποίο καταβάλει με τα έργα ευπρεπείας του ναού της ενορίας.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο π. Εμμανουήλ, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική παρουσία και συμμετοχή του στην πανήγυρι. Επιπλέον, με αφορμή την συμπλήρωση των 10 ετών από της εκλογής του Σεβασμιωτάτου ως Μητροπολίτου Βελγίου, εξέφρασε εκ μέρους όλης της ενορίας τα αισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς το πρόσωπο του Μητροπολίτου, ευχόμενος έτη πολλά, ευλογημένα και καρποφόρα μέσα στην αγάπη του Θεού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.