Θυρανοίξια νέου Καθεδρικού Αδελαΐδος: «Θέλω να συνδέσω αυτό τον Ναό με την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του νέου Ι. Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, ο οποίος θα τιμάται επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας. Πλήθος πιστών παρέστη στο ιστορικό αυτό γεγονός για την τοπική Εκκλησία και για τον Ελληνισμό της Νοτίου Αυστραλίας, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωναν ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, Θεοφ. Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Βρισβάνης, Θεοφ. Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, o Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Πέρθης, Αρχιμανδρίτης κ. Μακάριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, καθώς και οι κληρικοί της πόλεως της Αδελαΐδος.

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ανάγκη που υπαγόρευσε την απόκτηση νέου Καθεδρικού Ναού, καθώς και εγκαταστάσεων για τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αδελαΐδα, ενώ εξήγησε ποιοι ήταν οι λόγοι που τον ενέπνευσαν ώστε να δώσει το όνομα «Αγία Σοφία, η Σοφία του Θεού» στον νέο Ιερό Ναό. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ήταν δώρο του Θεού που βρέθηκε αυτός ο παλαιός και ιστορικός Ναός να αγοραστεί από τους Προτεστάντες για την Ορθόδοξη Εκκλησία, εδώ στο κέντρο της πόλης, ούτως ώστε να έχουμε μια αξιοπρεπή βάση για τις ανάγκες μας και για τις υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής. Το όνομα του Ναού θα είναι η Αγία Σοφία, δηλαδή η του Θεού Σοφία, για να μας παραπέμπει, κάθε φορά που θα αναφερόμαστε σε αυτό τον Ναό, στην Κωνσταντινούπολη και στο Πατριαρχείο μας. Να θυμόμαστε τη μεγάλη Αγία Σοφία και τον Πατριάρχη μας που κρατά Θερμοπύλες και φωτίζει με τη ζωή του και την Πατριαρχική διακονία του την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Συγκινητικοί ήταν και οι λόγοι του Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαϊδος. Ο Θεοφιλέστατος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που έδωσε για την ίδρυση του νέου Αρχιεπισκοπικού Ναού και τη συμπαράστασή του στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο, τόνισε πως είναι μεγάλη ευλογία να περιλαμβάνεται κανείς μεταξύ των κτητόρων ενός νέου Ναού, και μάλιστα Αρχιεπισκοπικού. «Η Εκκλησία προσεύχεται διηνεκώς για τους κτήτορες των ναών της», συμπλήρωσε. Ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του προς τους συντελεστές του έργου, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, σε αναγνώριση των κόπων και προσπαθειών τους, προσέφερε δώρα που ετοίμασαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εξήρε την προσφορά και τη διακονία του Θεοφιλεστάτου κ. Σιλουανού στη Νότιο Αυστραλία και τον ευχαρίστησε για το έργο του, το οποίο, όπως το χαρακτήρισε, είναι εκκλησιαστικό και πνευματικό.

Σύδνεϋ: Μνημόσυνο για τα θύματα του Γολοντομόρ, της Γενοκτονίας των Ουκρανών (1932-33)

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου, τελέστηκε την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας των ετών 1932-1933.

Πρόκειται για την τεχνητή λιμοκτονία που προκάλεσε το σοβιετικό καθεστώς στην Ουκρανία, με συνέπεια να καταδικαστούν σε θάνατο από πείνα πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι. Κάθε χρόνο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, οι απανταχού Ουκρανοί αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων τους που αποτέλεσαν θύματα της γενοκτονίας του Γολοντομόρ.

Για την ουκρανική Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω στο Σύδνεϋ, η φετινή ημέρα μνήμης παρουσίαζε σειρά ιδιαιτεροτήτων, οι οποίες επέτειναν τη συγκινησιακή φόρτιση των μελών της, καθώς και όλων των παρευρισκομένων στο Ιερό Μνημόσυνο.

Κατά πρώτον, διότι στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται ο αδελφοκτόνος πόλεμος, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, και ο ουκρανικός λαός εξακολουθεί να υπομένει σκληρές δοκιμασίες και δεινά. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Χριστόδουλος προέτρεψε όλους να προσευχηθούν υπέρ της ειρήνης, μεταφέροντας τη σχετική παράκληση του Ποιμενάρχου τους, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποδοκίμασε τον άδικο αυτό πόλεμο και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα απαντά στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η Ενορία – Κοινότητα του Banksia τίμησε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Γολοντομόρ υπό την πνευματική σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και κατ’ επέκταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστόδουλος μετέφερε στα μέλη της ουκρανικής κοινότητας την αγάπη, τη συμπαράσταση και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, ενώ τόνισε το διαρκές πατρικό ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για όλους τους εν Αυστραλία Ουκρανούς. Από την πλευρά του, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, π. Σάββας Πιζάνια, αναφέρθηκε στην ευλογία και την πνευματική ωφέλεια που απέφερε η ένταξη της Ενορίας-Κοινότητας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενώ έκανε ειδική μνεία στην πολύπλευρη, έμπρακτη υποστήριξη που παρέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Κατά τρίτον, η συγκίνηση ήταν διάχυτη λόγω της παρουσίας της 96χρονης κ. Domna Daciw, μίας εκ των ολίγων ανά τον κόσμο και δη στην Αυστραλία επιζησάντων της γενοκτονίας που βρίσκονται εν ζωή. Γεννημένη τον Αύγουστο του 1926 στο χωριό Sviatove της Περιφέρειας Luhansk, η κ. Daciw βίωσε σε τρυφερή ηλικία την απόλυτη τραγωδία, καθώς έχασε επτά μέλη της οικογένειάς της και ήταν η μόνη που επέζησε από τη λιμοκτονία. Το 1949 μετανάστευσε στην Αυστραλία και τα επόμενα χρόνια αποτέλεσε ενεργό μέλος της ουκρανικής Ενορίας – Κοινότητας στο Banksia, αναπτύσσοντας πολυσχιδή δραστηριότητα.

Για τους λόγους αυτούς, η 96χρονη γυναίκα τιμήθηκε από τον Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου και της Ενορίας – Κοινότητας του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, με την απονομή βραβείου και του μεταλλίου της Παναγίας του Γολοντομόρ. Επίσης, κατά το συμβολικό άναμμα κεριών για τα θύματα της γενοκτονίας, η κ. Daciw άναψε έμπλεη συγκίνησης το πρώτο κερί.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της τελετής, στην αίθουσα της Ενορίας προσφέρθηκαν κεράσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου του Δήμου Georges River, κ. Nick Katris, ενώ χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς της Ουκρανίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.