Ιδιαίτερα θερμή και ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν οι Ιερείς, οι Άρχοντες και ο ευγενής λαός της Αταλάντης στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου ο Ποιμενάρχης μας, μετέβη για πρώτη φορά μετά την Ενθρόνισή του στην Ιστορική Πρωτεύουσα των Λοκρών, την Αταλάντη και ετέλεσε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μεγάλη δε ευλογία αποτελούσε μαζί με την έλευση του Σεβασμιωτάτου στο Ναό και η αγιαστική παρουσία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της αγίας Παρασκευής από την ομώνυμη Μονή του Γουλεμίου, η οποία αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στο Ναό, προς ευλογία και ενίσχυση του πιστού πληρώματος της πόλεως.

Πλήθος πιστών υπέδέχθη το πρωί τον Σεβασμιώτατο στα προπύλαια του Ναού, οι οποίοι εκδηλώνοντας τα καρδιακά τους συναισθήματα, αναφωνούσαν συνεχώς το ΑΞΙΟΣ στον Ποιμενάρχη μας και σε κάθε ευκαιρία, έσπευδαν να λάβουν την πατρική του ευλογία.

Το πιστό πλήρωμα της Αταλάντης εκκλησιάστηκε μόνο στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αφού η έλευση του Ποιμενάρχου μας απετέλεσε Ιστορικό γεγονός για την πόλη και για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε μονοκκλησιά.

Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Ιεροκήρυξ Λοκρίδος και Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Εφημέριος του Ναού των αγίων Θεοδώρων και αδελφός της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Λάμπρου, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αταλάντης Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Βούλγαρης, ο Προϊστάμενος του Ναού Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Κωνσταντίνος Βουρλιάς και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αταλάντη.

Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm) έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Ιωάννου Μάρκου, τη συμμετοχή του πολιού χοράρχου της γνωστής τετράφωνης Ευρωπαϊκής –Εκκλησιαστικής χορωδίας της Αταλάντης και Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων κ. Νικολάου Σαμαρτζή.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε την Θεολογική του διδαχή, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του Τυφλού της Ιεριχώ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Ιησούς εισέρχεται στην Ιεριχώ όπου τον αναμένει ο κόσμος με θαυμασμό. Υπάρχει όμως και ένας άνθρωπος που τον βλέπει με τα μάτια της ψυχής και όχι τα αισθητά όπως οι άλλοι. Ο τυφλός είχε στέρηση του φυσικού φωτός αλλά είχε πλούσιο πνευματικό κι εσωτερικό φως. Βλέπει τον Χριστό διαφορετικά από τους άλλους. Όχι ως ηγέτη του κόσμου με δύναμη εξουσίας αλλά ως Κύριο του ελέους που θα του χαρίσει την πραγματική θεραπεία. Το πρόβλημά του δεν ήταν τόσο η στέρηση του φωτός αλλά η κοινωνική απομόνωση, ο αποκλεισμός που τον συναντάμε και στις σημερινές κοινωνίες.

Οι άνθρωποι με δυσκολίες αντιμετωπίζονται ως πρόσωπα δεύτερης κατηγορίας. Κάπως έτσι αντιμετωπίζονταν και ο τυφλός του Ευαγγελίου. Του ζητούν οι άλλοι να σιωπήσει. Θέλουν να τον βάλουν στην άκρη για να περάσει απαρατήρητος. Έτσι και στις μέρες μας νομίζουμε ότι, αν κάνουμε ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα ότι αυτό δεν υφίσταται. Τα προβλήματα όμως λύνονται όταν έχουμε θάρρος να τα αντιμετωπίζουμε και να μην ζητούμε και εμείς όπως οι άνθρωποι του Ευαγγελίου να σιωπούν όσοι αισθάνονται απελπιστικά μόνοι.

Ο Χριστός δεν ακούει όλους αυτούς που ήταν γύρω του αλλά την κραυγή αυτού του τυφλού που λαχταρούσε τη θεραπεία του, όχι για να γίνει ισότιμος με τους άλλους, αλλά γιατί έχει διάθεση επικοινωνίας με το Θεό. Μετά την ίαση του ο τυφλός δεν εξαφανίστηκε να ζήσει όσα είχε στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά ακολούθησε τον Χριστό δοξάζων Αυτόν. Έγινε ακόλουθός Του, απέκτησε την πνευματική όραση.

Τελικά η πραγματική υγεία δεν βρίσκεται στις μετρήσεις, αν είναι καλές οι εξατάσεις ή όχι αλλά αν έχουμε αποκτήσει σχέσεις επικοινωνίας με τους άλλους. Αν νοιαζόμαστε και δεν κοιτάμε μόνο το συμφέρον μας. Αν έχουμε οράματα και τα μοιραζόμαστε με τους άλλους. Αν δίνουμε χώρο στον άλλον να ζούμε μαζί. Έτσι θεραπεύτηκε ο τυφλός του Ευαγγελίου και καλούμαστε και εμείς να θεραπευτούμε.

Αν και έχουμε τέλεια όραση είμαστε τυφλοί όταν δεν βλέπουμε το πραγματικό νόημα της ζωής, την ανιδιοτελή αγάπη».

Προ της απολύσεως τον Σεβασμιώτατο προεφώνησε και καλωσόρισε στην πόλη ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζακεντές, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που μου δίνεται η ευκαιρία ως Δήμαρχος Λοκρών, να σας καλωσορίσω και να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμηση στο

μέχρι τώρα έργο σας στην Αρχιεπισκοπή.

Προσβλέπουμε στο πρόσωπό σας τον άξιο διάδοχο του επισκόπου Ταλαντίου Νεοφύτου και των μακαριστών Αμβροσίου, Δαμασκηνού και ιδιαίτερα του προκατόχου σας Νικολάου και ευελπιστούμε ότι, η πνευματική και κοινωνική σας μέριμνα για τη μεγάλη σε έκταση και πολυπληθή Μητρόπολή μας θα είναι όχι μόνον ισάξια Αυτών αλλά ακόμη μεγαλύτερη.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στο Δήμο μας ως κιβωτό ελπίδων. Η πείρα και η πνευματική σας ακτινοβολία είμαστε σίγουροι ότι θα είναι στην υπηρεσία όλων μας.

Είναι δίχως άλλο ένα υψηλότατο επίτευγμα της εποχής μας η μέχρι τώρα φωτισμένη προσφορά Σας. Η ανεξικακία Σας, η μακροθυμία Σας, η υψηλοφροσύνη, η απροσμέτρητη καλοσύνη Σας, που είναι και η ειδοποιός διαφορά του είναι σας, είμαστε σίγουροι ότι θα μας ενδυναμώνει και θα μας παραδειγματίζει.

Ως Ποιμενάρχης, επιδιώκατε και θα επιδιώκετε πάντοτε την ηθική διάπλαση του Ποιμνίου σας, τον ψυχικό και πνευματικό προσανατολισμό του και την αρτίωσή του. Γι’ αυτό και η παρουσία σας σήμερα εδώ είναι σπουδαία. Αγωνίζεσθε επίμονα από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανόδου Σας στον επισκοπικό θρόνο, για να δημιουργήσετε οικοδόμους και θεμελιωτές της ζωής και όχι αρνητές.

Ο απόηχος της φήμης σας έφτασε από την πρώτη στιγμή της εκλογής σας σε όλους μας. Τα μηνύματα άπειρα. Καθημερινά, αδιάκοπα φροντίζετε να μετασχηματίσετε το αδύναμο σε ρωμαλέο, το ψεύτικο σε αληθινό, το λαθεμένο σε ορθό και ωφέλιμο. Με την καλοσύνη Σας και την ηθική Σας υπόσταση, με την ακεραιότητα του χαρακτήρα Σας και τη δημιουργική Σας δραστηριότητα κερδίζετε την ευγνωμοσύνη από ολόκληρη την τοπική κοινωνία μας.

Ιδιαίτερα θα επιθυμούσαμε να στρέψετε την προσοχή, την αγάπη και τη μέριμνά σας για την περιοχή της Λοκρίδος. Δυστυχώς ένα μέρος του πληθυσμού μας, λόγω υπογεννητικότητας αλλά και φυγής των νέων προς μεγαλύτερα αστικά κέντρα, είναι σε προχωρημένη ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί ως επί το πλείστον δεν έχουν κάποιο δικό τους, για να τους περιποιηθεί και να τους φροντίσει.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας ενός Γηροκομείου, όπου θα βρίσκουν τροφή, στέγαση, θαλπωρή, πνευματική-χριστιανική περιποίηση και φροντίδα οι ηλικιωμένοι της περιοχής. Πιστεύουμε ακράδαντα πως αυτό το αίτημα της περιοχής μας θα το υιοθετήσετε και θα το θέσετε ως ένα εκ των πρώτων μελημάτων σας και ολόκληρος ο λαός της Λοκρίδας θα σας ευγνωμονεί δια παντός.

Η χάρις του Θεού ας σκέπει το δύσκολο έργο Σας και ας σας ενδυναμώνει να: «Μελίζετε και διαμερίζετε τον Αμνόν του Θεού, τον μελιζόμενον και μη διαιρούμενον, τον πάντοτε εσθιόμενον και μηδέποτε δαπανώμενον, αλλά τους μετέχοντας αγιάζοντα».

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω αυτό το εγκόλπιο σε ανάμνηση της εδώ πρώτης επίσκεψής σας με θερμές ευχές και σεβασμό, ευχόμενος τα χρόνια της διαποιμάνσεώς σας στον ευλογημένο αυτόν τόπο να είναι πλούσια, γεμάτα έργα αγάπης και προσφοράς».

Ακολούθως τον Ποιμενάρχη μας προσεφώνησε ο Αρχιεραττικός Επίτροπος Αταλάντης Αρχιμ.π. Δημήτριος Ζελιαναίος και ο Προϊστάμενος του Ναού π. Κωνσταντίνος Βουρλίας, ο οποίος εκφράζοντας τα υική και ειλικρινή αισθήματα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλων των κατοίκων της Αταλάντης, του προσέφερε ευγενώς ένα Σταυρό Ευλογίας, συνοδευόμενο από τις ευχές για μακρά, υγιή, καλλίκαρπη και θεάρεστο Αρχιερατεία.

Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους Ιερείς για τα λόγια αγάπης που του προσέφεραν και χαρακτηριστικά σημείωσε:

« Αγαπητοί μου Πατέρες, Εξοχώτατοι και αγαπητοί μου Άρχοντες του τόπου, Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος από την υποδοχή, από την θερμότητα της αγάπης και από την ουσία των λόγων σας. Η περιοχή της Λοκρίδος είναι στις προτεραιότητές μου. Βρίσκομαι σήμερα εδώ μετά την πρώτη Λειτουργία μου στο μακρινό Νικολίτσι, στο χωριό με τον ένα κάτοικο, βρίσκομαι εδώ στην Αταλάντη, στο Δήμο σας, διότι πιστεύω ιδιαίτερα στην αγάπη της περιοχής και έχω και βέβαια πολλές πληροφορίες και εμπειρίες από τα φιλοπρόοδα αισθήματα τα οποία διακατέχουν τους κατοίκους της περιοχής, τους πολίτες, τους πιστούς αλλά και τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν.

Η Εκκλησία μας σε κάθε Θεία Λειτουργία μας καλεί σε ενότητα και σε συγχρονισμό. Η άποψη και γνώμη του καθενός είναι χρήσιμη, αρκεί να είναι άποψη και γνώμη και να μη μένουμε σε συνθήματα και σε ευχολόγια. Έχει σημασία να προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα, εφαρμόσιμα πράγματα, βιώσιμα πράγματα, διότι και το Σύνταγμά μας προστατεύει την Αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και όχι της πρόσκαιρης ανάπτυξης και ειδικά αυτής του βλάπτει το περιβάλλον, το οικοσύστημα και θέτει σε κίνδυνο την αειφόρο όπως λέγεται, ανάπτυξη της ζωής των ανθρώπων.

Έχουμε χρέος εμείς οι νεότεροι στην ηλικία, να διακονούμε με τέτοιο τρόπο τους μεγαλύτερους ώστε να τους δίνουμε ζωή.

Είμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ για τα δώρα σας, για τα καλά σας λόγια και να ξέρετε ότι πάντοτε είμαι στη διάθεσή σας, σε όλους ανεξαιρέτως τους. Θέλω να ξέρετε ότι, στο πρόσωπο του Επισκόπου σας και του Μητροπολίτου σας, δεν θα ήθελα να βλέπετε έναν Άρχοντα αυτού του κόσμου, αλλά θέλω να βλέπετε τον δικό σας άνθρωπό έτσι πολύ απλά, τον δικό σας παιδί και έτσι να με νιώθετε. Είμαι αδερφός και φίλος και συνοδοιπόρος εν Χριστώ.

Εύχομαι να είστε όλου ευλογημένοι. Ο Θεός να ευλογεί τις οικογένειές σας να ευλογεί τα όνειρά σας να δίνει παρηγοριάς στεναχώριες σας. Μαζί ενωμένοι ποτέ νικημένοι. Καλό μήνα και καλά Χριστούγεννα σε όλους και θέλω να παρακαλέσω να έχετε στην αγκαλιά σας τους Ιερείς μας, να τους προσέχετε, να τους στηρίζετε και να τους αγαπάτε».

Μετά την διανομή του αντιδώρου εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού προσεφέρθη πλούσια δοχή στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας είχε μία ευχάριστη και αδελφική επικοινωνία με όλους τους Ιερείς της Λοκρίδος, οι οποίοι έσπευσαν να καλωσορίσουν και να ασπασθούν τον Ποιμενάρχη μας, καθώς και οι Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιερά Μονής Αγίων Αναργύρων Αταλάντης Γερόντισσα Φιλοθέη με τα μέλη της Αδελφότητος και η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών Γερόντισσα Ειρήνη.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζακεντές με σύσωωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Διοικητής του Επιγείου Σταθμού Δορυφορικών Επικοινωνιών Αταλάντης Αντισμήναρχος Θεόδωρος Γουργουλής, ο Διοικητής του Α.Τ. Αταλάντης Αστυνόμος Α΄ Σωτήριος Σκαρμούτσος, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αταλάντης Υπαστυνόμος Α΄ Παναγιώτης Τελίδης, ο τ. Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.