Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον φονικό σεισμό που χτύπησε το Αρκαλοχώρι – Ήχησε πάλι η καμπάνα του Προφήτη Ηλία – Παραμένουν τα προβλήματα στην περιοχή – Στις μισές ενορίες οι Λειτουργίες τελούνται ακόμα σε αίθουσες.

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου 2021 όταν ο χρόνος σταμάτησε, με τον ισχυρό σεισμό να προκαλεί μεγάλες καταστροφές και, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση του ιερού παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία, όπου έχασε τη ζωή του και ένας άνθρωπος, ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό του.

Ένα χρόνο μετά, παρά τις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, ο Προφήτης Ηλίας χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας μαζί με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, το εκκλησάκι δεσπόζει ξανά στον ομώνυμο λόφο. Ανήμερα της μαύρης επετείου ορίστηκε να τελεστούν και τα εγκαίνια, στέλνοντας αναστάσιμο μήνυμα ελπίδας και χαράς στους κατοίκους.

Ο ναός μετά την εκ νέου ανέγερσή του

Χθες το απόγευμα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων με την καμπάνα στο εκκλησάκι να ηχεί και πάλι προκαλώντας συγκίνηση.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού, από τον Γιώργο Χαραλαμπάκη με καταγωγή από την περιοχή, ο οποίος ανέλαβε την οικονομική ευθύνη περί το έτος 1929, μετά την επιστροφή του στο Αρκαλοχώρι από την Αμερική.

Αρκαλοχωρίου: “Στέλνουμε το μήνυμα της Ανάστασης”
“Στέλνουμε το μήνυμα της Ανάστασης. Της ελπίδας, της επιμονής και της δύναμης ψυχής, που χρειάζεται ο κόσμος. Λέμε: Μένουμε και ανασταίνουμε το Αρκαλοχώρι”, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια που μεσολάβησε ώστε ακριβώς ένα χρόνο μετά το σεισμό, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία να είναι έτοιμο για να υποδεχθεί ξανά τους πιστούς. Στη συμβολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να ξεπεραστούν προβλήματα, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη, αλλά κυρίως των εθελοντών. Του κόσμου που συνεισέφερε οικονομικά και με εργασία, ώστε το εκκλησάκι να ξαναχτιστεί, με το συντονισμό της Μητρόπολης. Ανάμεσά τους και η οικογένεια Παναγιωτάκη που συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή. Μια οικογένεια με συγγενικούς δεσμούς με τον Γεώργιο Χαραλαμπάκη, τον άνθρωπο που το 1927 έχτισε το εκκλησάκι, εκπληρώνοντας ένα τάμα. Ήταν στην εντατική στις ΗΠΑ – αφηγείται ο κ. Ανδρέας – όταν είδε ένα παππού να του λέει: “Θα γίνεις καλά και θα πας στο λόφο, στο Αρκαλοχώρι να μου χτίσεις το σπίτι μου. Την εκκλησία του Προφήτη Ηλία”.

Ο Προφήτης Ηλίας πριν τον σεισμό

Η οικογενειακή σχέση και ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης
Με τον Προφήτη Ηλία, όπως λέει ο Μητροπολίτης, είχε οικογενειακή σχέση και ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, το ετήσιο μνημόσυνο του οποίου τελέστηκε το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας, αποκαλύπτει και μία τραγική λεπτομέρεια.

Ο άτυχος άνδρας, που πήγαινε με τη μητέρα του κάθε χρόνο στο εκκλησάκι, εκπληρώνοντας ένα τάμα, εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης που χρειαζόταν το εκκλησάκι, καθώς παρουσίαζε πρόβλημα στατικότητας και το επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Ανδρέα στο εκκλησάκι, για να διαπιστώσουν την κατάστασή του. Και όταν ο κ. Ανδρέας μπήκε στο ιερό, κλήθηκε από τον Ιάκωβο Τσαγκαράκη να βγει γρήγορα έξω. “Θα πέσει και θα σε πλακώσει”, θυμάται ο Μητροπολίτης να του λέει. Η ζωή, ωστόσο, επιφύλαξε για τον ίδιο αυτή την τραγική εξέλιξη. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε τη στιγμή του φονικού σεισμού να επιθεωρεί το εσωτερικού του εξωκλησιού. Την απώλεια του Ιάκωβου Τσαγκαράκη θα θυμίζει η πλακέτα που έχει τοποθετηθεί στο εκκλησάκι.

Παραμένουν τα προβλήματα
Ένα χρόνο μετά, τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, παραμένουν, ενώ υπάρχει κόσμος που αποφασίζει να εγκαταλείψει τον τόπο κατοικίας του, για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα. Ο φόβος της ερήμωσης για τα χωριά του Αρκαλοχωρίου εκφράζεται από κατοίκους και φορείς.

“Ο κόσμος είναι ευγνώμων για αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα και προσδοκά το καλύτερο” αναφέρει ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, προσθέτοντας πως χρειάζεται να τρέξουν οι έλεγχοι των φακέλων, ώστε να μπορέσουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης σπιτιών και επιχειρήσεων. Γιατί η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου παραμένει μια πληγωμένη από τον Εγκέλαδο περιοχή. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στις 20 ενορίες του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Στις μισές από αυτές, σημειώνει ο Μητροπολίτης, οι λειτουργίες τελούνται σε αίθουσες καθώς οι ναοί δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Ανάμεσά τους και η Αγία Μαρίνα της Βόνης, ιερό προσκύνημα για τους πιστούς που κάθε χρόνο συρρέουν κατά χιλιάδες στην περιοχή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.