Οι καμπάνες των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Σερβία ήχησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 23ης Μαΐου 2024 καλώντας τον πιστό λαό σε προσευχή και συμπαράσταση αλληλεγγύης απέναντι στις «εντελώς ψευδείς και άδικες κατηγορίες» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως τις χαρακτηρίζει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, ενόψει της ψηφοφορίας της διακήρυξης για τηγενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).

Έκκληση για προσευχή «υπέρ του ομόδοξου, αδελφικού, σερβικού λαού» απηύθυνε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος.

Σήμερα το απόγευμα τέθηκε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα για να ανακηρυχτεί η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στην Νέα Υόρκη πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους ξένων χωρών, τους οποίους προσπαθεί να πείσει να καταψηφίσουν τη σχετική διακήρυξη.

Η σερβική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ διοργάνωσε πάνελ όπου ακούστηκαν και οι μαρτυρίες Σέρβων για τα εγκλήματα των μουσουλμάνων την περίοδο του πολέμου. Στην ομιλία του ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι «η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα θα υπονομεύσει την ειρηνική συμβίωση των λαών στην Βοσνία». Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας υποστηρίζει ότι «η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα αποτελεί μία πολιτική πράξη στιγματισμού ενός ολόκληρου έθνους».

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι η ψήφιση της διακήρυξης για την Σρεμπρένιτσα θα σημάνει το τέλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η κυβέρνηση της Republika Srpska θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα στην Σρεμπρένιτσα για να αποφασίσει ποια μέτρα θα ληφθούν στην περίπτωση που υπερψηφιστεί στον ΟΗΕ η διακήρυξη.

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μαυροβούνιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να υπερψηφίσει την διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα. Έξω από το κυβερνητικό κτήριο στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές σερβικών κομμάτων, φιλορωσικών οργανώσεων και κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας οι οποίοι καλούσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της. Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια με την φωτογραφία του Πούτιν και το γράμμα «Ζ» και κρατούσαν σερβικές και ρωσικές σημαίες.

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ξεκίνησε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Για να εγκριθεί η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.