Η μνήμη του αποστόλου Ιακώβου του αδελφοθέου και πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων γιορτάσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου ο πιστός λαός υποδέχθηκε απότμημα των ιερών λειψάνων του. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του αγίου Ιακώβου, την ημέρα της μνήμης του, σηματοδοτεί την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη επικειμένη πανηγύρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού στις 28 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ε.έ., το εσπέρας, εψάλη ο Εσπερινός με Ευχέλαιο και εν συνεχεία ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Επιστέγασμα της εσπερινής αυτής συνάξεως ήταν η ιερουργία της Θείας Ευχαριστίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, τον οποίο επλαισίωσαν κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύττων τον θείο λόγο επικέντρωσε το κήρυγμά του στο ειλημμένο εκ της Καθολικής Επιστολής Ιακώβου χωρίο: «ἡ πίστις χωρίς τῶν ἕργων νεκρᾶ ἐστι» (Ιακ. 2,20) και προέτρεψε τους πιστούς στην δύσκολη αυτή συγκυρία να εκδηλώνουν την πίστη τους με έργα ευποιΐας και φιλαδελφίας.

Το εσπέρας της παραμονής ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Γιατράδων, του τέως Δήμου Μεταξάδων, ευλόγησε τους άρτους και ωμίλησε. Στο Ναό αυτό φυλάσσεται ως κειμήλιο εικόνα του αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, την οποία έφεραν οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του χωριού από την Ανατολική Θράκη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.