Η1Ν1 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗ: Η γρίπη Η1Ν1, όπως και η κοινή γρίπη, μεταδίδονται άμεσα από μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπονται από άτομο σε άτομο με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα κ.λπ. και έμμεσα από τις επιφάνειες που μολύνονται από τα σταγονίδια και έρχονται σε επαφή με τα χέρια που αγγίζουν το στόμα, τη μύτη ή τον βλεννογόνο των οφθαλμών. Η μετάδοση του ιού είναι ευχερέστερη τις ψυχρές και ξηρές ημέρες του χειμώνα στα εύκρατα κλίματα. Δείτε τα συμπτώματα.

Η εποχική γρίπη αλλά και η Η1Ν1 έχει τα εξής συμπτώματα.

Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες, ανορεξία, πονοκέφαλος, κακουχία, ρίγη, δύσπνοια. Μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια.

Τα συμπτώματα συνήθως εισβάλλουν αιφνίδια.

Συχνά όμως η λοίμωξη δεν παρουσιάζεται με τα συνηθισμένα συμπτώματα (ασυμπτωματική).

Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 2 ημέρες (εύρος 1-3).

Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι μεταδοτικά μία ημέρα πριν από τη νόσησή τους έως και 7 ημέρες μετά.

Τα παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό της γρίπης περισσότερο από 7 ημέρες.

Ορισμένες κατηγορίες ατόμων θεωρούνται υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, και σε αυτά συνιστάται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της κοινής γρίπης.

Η κύρια διαφορά της νέας γρίπης Η1Ν1 από την κοινή γρίπη είναι ότι μεταδίδεται ταχύτερα και προσβάλλει ιδιαίτερα τα νέα άτομα.

Οι επιπλοκές της νέας γρίπης Η1Ν1 (βαριά νόσηση/θάνατος) δεν είναι συχνότερες από της κοινής γρίπης, αφορούν όμως κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Η πιθανότητα βαριάς επιπλοκής ή θανάτου στη νέα γρίπη Η1Ν1 είναι πολύ μικρή (περίπου 0.1%).

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 είναι ευαίσθητος στα αντιϊκά φάρμακα οσελταμιβίρη (Tamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza).

Τα φάρμακα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά εάν ληφθούν τις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα φάρμακα χορηγούνται με συνταγή ιατρού σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα βαριά ή το άτομο έχει παράγοντες κινδύνου.

Δεν χορηγούνται φάρμακα στις περισσότερες περιπτώσεις της νέας γρίπης Η1Ν1.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.