Η μνήμη του πολιούχου και προστάτου της νήσου Ζακύνθου και των απανταχού της γης ευρισκομένων Ζακυνθίων, Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, εορτάζεται πανηγυρικά εδώ και πολλές δεκαετίες από την Ένωση των εν Αθήναις Ζακυνθίων στον χρονολογούμενο από το 1847 περιώνυμο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου Αθηνών.

Στον ιστορικό αυτό Ναό του κέντρου της Αθήνας φυλάσσεται τεμάχιο ιερού λειψάνου (δάκτυλο) του Αγίου, καθώς και θαυμάσια φορητή εικόνα του 19ου αιώνος σε ξυλόγλυπτο θρόνο του 1911, που φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη του Συλλόγου Ζακυνθίων και απεικονίζει ένθρονο τον λαοφιλή και θαυματουργό Άγιο.

Κατά τον φετινό εορτασμό τελέστηκε το εσπέρας της 16ης Δεκεμβρίου 2021 Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, στον οποίο προεξήρχε ο Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης π.Αγαθάγγελος Κόκλας, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο. Συμμετείχαν επίσης οι εφημέριοι του Ναού, π. Θωμάς Χρυσικός και π. Αρτέμιος Γιαννακός, ενώ έψαλε χορωδία σύμφωνα με την εκκλησιαστική μουσική παράδοση της Ζακύνθου με τη συμμετοχή του Χοραρχών κ. Παναγιώτου Κάνδηλα και Διονυσίου Βυθούλκα.

Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των εν Αθήναις Ζακυνθίων, αρκετοί Ζακύνθιοι της Αττικής, καθώς και φιλάγιοι πιστοί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.