Την Κυριακή Γ΄ Ματθαίου 28 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Θεοφανείων, Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι.

Στον Θείο Λόγο που κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την κατά Ματθαίον ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στη μέριμνα του Χριστού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ειδικότερα ο Θεός δίδει στους ανθρώπους κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλές για να κερδίσουν τη Βασιλεία των Ουρανών και μας παρακινεί να τις εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θέλημά Του.

Ο Χριστός απευθύνεται στους ανθρώπους με μια παραβολική αναφορά, με την οποία –κατά την ερμηνεία των Πατέρων της Εκκλησίας– παρομοιάζει το μάτι με το νου, που λογίζεται ως το «μάτι» της ψυχής και το σώμα με τον τρόπο ζωής που διάγουμε. Και λέγει ότι το λυχνάρι του σώματος είναι ο οφθαλμός εξηγώντας ότι αν το μάτι μας είναι γερό, τότε όλο το σώμα μας θα λάμπει από φως, ενώ αν είναι κατεστραμμένο όλο το σώμα μας θα βρίσκεται στο σκότος.

«Τα μάτια είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε και να θαυμάζουμε με αγαθούς λογισμούς τα μεγαλεία του Θεού. Συνδέεται έτσι το σώμα με τον τρόπο λειτουργίας του νου, αφού ο τρόπος της ζωής μας εξαρτάται από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Υγιής είναι ο τρόπος της ζωής όταν και ο νους είναι υγιής, όταν δηλαδή ακολουθεί απόλυτα και ακλόνητα, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, τη διδασκαλία του Ευαγγελίου».

Εν συνεχεία ο Χριστός δίδει τις πνευματικές συντεταγμένες στους ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν στον κόσμο περικυκλωμένοι από τις βιοτικές μέριμνες, το άγχος, το φόβο και την ανασφάλεια. «Οι λόγοι του Ιησού μας δείχνουν ότι η επιβίωση και η ευτυχία του ανθρώπου δεν έρχονται μέσα από το άγχος και τις φοβίες της καθημερινότητας, αλλά με την τέλεια εμπιστοσύνη και υπακοή στο Πρόσωπο του Κυρίου, στο θείο θέλημα· διότι ο Θεός προνοεί για κάθε ύπαρξη στον κόσμο αφού ο Ίδιος τη δημιούργησε. Γι’ αυτό θα πρέπει να μελετούμε με προσοχή τη διδασκαλία Του, να αγωνιζόμαστε ώστε να ζούμε σύμφωνα με το Θέλημά Του, ώστε να φωτίζεται ο νους μας από τη θεϊκή χάρη η οποία καθοδηγεί την ψυχή μας προς τον σκοπό της, την ένωση της με τον Ουράνιο Νυμφίο Χριστό».

Και η ευαγγελική περικοπή ολοκληρώνεται με τη συμβουλή: «Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν». «Η βασιλεία του Θεού είναι η σάρκωσή Του στο ανθρώπινο πρόσωπο, είναι ο επαναπροσδιορισμός του ανθρώπου από τον άστοχο τρόπο του στον σωτήριό του στόχο. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε πίστη στην αγαθή Πρόνοια του Θεού, να είμαστε βέβαιοι ότι καθετί στη ζωή μας το φροντίζει ο Θεός, να παραθέτουμε ψυχή τε και σώματι την ελπίδα μας σ’ Αυτόν», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος περατώνοντας την ομιλία του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.