Πνευματικές, αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες περιελάμβανε το σημερινό πρόγραμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τρίτη ημέρα της επισκέψεώς του στη μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Φωτογραφίες, αποστολή: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Ο Παναγιώτατος ξεκίνησε τη μέρα του από το Δημοτικό Κατάστημα Νέων Επιβατών, όπου τον υποδέχθηκαν επισήμως στον αύλειο χώρο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού, που τον περίμεναν με τιμές, για να τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη.

Τι έγινε εκεί
Πριν την ανακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχου σε επίτιμο δημότη Θερμαϊκού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Νέους Επιβάτες, τον προσφώνησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Πασχαλιάς και ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γεώργιος Τσαμασλής. Ακολούθως αναγνώσθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού.

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην Οσία Παρασκευή την Επιβατινή και το πώς το ιερό σκήνωμά της κατέληξε από την προηγούμενη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (τη Μονή Παμμακαρίστου) στη Ρουμανία, κάνοντας, επίσης, μια μικρή αναδρομή στο από πότε άρχισαν τα προβλήματα με τους αδελφούς μας στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Θερμαϊκού έγινε πράξη από τον Δήμο κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος παρότρυνε τους παρισταμένους ως εξής: «Να ζει η ψυχή σας Πάσχα το τερπνόν, Πάσχα Κυρίου Πάσχα και ας σταυρώνεται η ζωή μας από τις συμφορές!». Όλη την ομιλία του μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Μέρος από τις προσφωνήσεις και την αντιφώνηση:
Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε εκτενή αναφορά στην Οσία Παρασκευή την Επιβατινή, πρόγονο των σημερινών κατοίκων των Νέων Επιβατών, το σκήνωμα της οποίας σήμερα βρίσκεται στο Ιάσιο της Ρουμανίας, τονίζοντας οτι είχε παραχωρηθεί από τον Οικουμενικό Πατριαρχη Παρθένιο τον Α’, το 1641 μ.Χ. με μεσολάβηση, όπως θρυλείται, ενός ηγεμόνα της τότε Μολδοβλαχίας, επειδή, εκείνος είχε ευεργετήσει το Πατριαρχείο. Και με αφορμή αυτήν την εξιστόρηση, έκανε αναφορά και σε μια άλλη ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το παρελθόν με τη ρωσική εκκλησία.

«Πάντοτε, ήταν φτωχή η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Θυμάστε από την Ιστορία, ότι ο προκάτοχός μου (Οικουμενικός Πατριάρχης) Ιερεμίας πήγε στη Μόσχα(1588) για να κάνει έρανο υπέρ του Πατριαρχείου και εκεί τον κράτησε ο τσάρος και άλλοι αξιωματούχοι του ρωσικού κράτους και δεν του επέτρεπαν να επιστρέψει στην έδρα του, έως ότου δώσει την Πατριαρχική Αξία στον μητροπολίτη Μόσχας. Ήταν ένα είδος…ευσεβούς εκβιασμού. Και έκτοτε δεν έπαψαν τα προβλήματα, μεταξύ ημών και εκείνων των αδελφών μας».

«Σας αποδεχόμαστε ως τον Πρώτο της Ορθοδοξίας. Πρώτο στην τιμή αλλά και πρώτο στο Σταυρό. Επί τριάντα και πλέον χρόνων, ευλογία Θεού, έχετε την ιστορική ευθύνη της συνέχειας του πιο σημαντικού θεσμού της Ρωμιοσύνης» ανέφερε προσφωνώντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής και αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο εκκλησιαστικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη πρόσθεσε: «Για ένα πολύ μεγάλο αριθμό δημοτών του τόπου μας, είστε ο ακαταπόνητος διάδοχος των πατριαρχών, που γνώρισαν οι γονείς μας, στους αλησμόνητους τόπους καταγωγής μας». Η διάκριση απονεμήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόταση του δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ιερείς του Πατριαρχείου και ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ενώ τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες, που έσπευσαν να τον συναντήσουν και να πάρουν τις ευχές του. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και οι βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Γκιουλέκας και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο κ. Τσαμασλής παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το χρυσό κλειδί του δήμου και μια ποιμαντορική ράβδο.

Ο Αγιασμός καθιέρωσης φρέατος του Νεομάρτυρος Αργυρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος μετέβη σε αγροτική περιοχή της Επανομής και τέλεσε μνημόσυνο στο προσφάτως ανακαινισμένο πηγάδι του Αγίου Αργυρίου, προστάτη αγίου της Επανομής, το οποίο είχαν κτίσει οι γονείς του εις μνήμη του νεομάρτυρα. Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε και την τελευταία μαρμάρινη πλάκα και αμέσως μετά φύτεψε ένα πλατάνι, για να δροσίζονται οι μελλοντικοί προσκυνητές στη σκιά του.
Μετά την καθιέρωση ακολούθησε σύντομη προσφώνηση από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο και η αντιφώνηση υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Αγιασμός και κατάθεση θεμελίου λίθου στο Καθολικό της Μονής Αγίας Αικατερίνης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον αγιασμό και κατέθεσε θεμέλιο λίθο στο Ιερό Καθολικό της υπό σύστασιν Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στην Επανομή, παρουσία του Γέροντος Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του γέροντος Ελισαίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε και πάλι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ενώ ο ίδιος αντιφώνησε.

Το πρόγραμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου θα συνεχιστεί από τις 19:00 κι ύστερα, όταν και θα αρχίσει η εν πλω ξενάγησή του από την προκυμαία των Νέων Επιβατών κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Θερμαΐκού και των περιοχών Natura. Η αποβίβασή του θα γίνει στην προκυμαία της Νέας Μηχανιώνας.

ope

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.