Ρέα Πουρνάρα.
Το εγκόλπιο ημερολόγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εκδίδεται ανελλειπώς εδώ και δύο δεκαετίες, ξεκινάει με ένα ποίημα ” Τί εστί Πατριάρχης” από το νομοθετικό έργο ‘Επαναγωγή’ δύο Βυζαντινών αυτοκρατόρων του 9ου αιώνα, του Βασιλείου Α’ και του υιού του Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού. Σας το μεταφέρω σε ελεύθερη μετάφραση :
” Ο Πατριάρχης είναι
εικόνα ζωντανή Χριστού και έμψυχη,
δι’έργων και λόγων
χαρακτηρίζουσα την αλήθειαν.
Εις αυτόν έγκειται
η σωτηρία των απίστων και αιρετικών ψυχών
και το υπέρ της αληθείας
και της διεκδικήσεως των δογμάτων
λαλείν ενώπιον βασιλέως
και ουκ αισχύνεσθαι”.
Έναν τέτοιο Πατριάρχη συναντούμε και με έναν τέτοιο Πατριάρχη συνομιλεί η οικουμένη εδώ και τριάντα χρόνια. Είτε στο γραφείο του στο Φανάρι, είτε στο κήρυγμα του στην εκκλησία, είτε στις ανά τον κόσμον περιοδείες του.
Συνεχή ομιλήματα για την συνάντηση με την πίστη και την ζώσα παράδοση της Ορθοδοξίας και για την επίγνωση των διαστάσεων της αποστολής και του οράματος του. Ομιλήματα για τον διάλογο της Ορθοδοξίας με όλο τον κόσμο και ενίοτε με το μη ορθόδοξο κοινό, ομιλήματα για τα επίκαιρα θέματα και τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα.
Η ανάδειξη του ρόλου και της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τους αιώνες, της βαθειάς ριζωμένης στο παρελθόν Ορθοδοξίας που συγχρόνως ατενίζει προς το μέλλον, της εκκλησιαστικής συμφιλίωσης, του δεσμού μεταξύ Εκκλησίας και Περιβάλλοντος, η διεύρινση του τρόπου θέασης του πλουραλισμού, του διομολογιακού και διαθρησκειακού διαλόγου, η εμψύχωση των νέων και των αδυνάτων, περιχωρούνται στις συνεχείς και αποφασιστικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου να συναντήσει τον άλλον, το πρόσωπο του ανθρώπου.
Στα τριάντα αυτά χρόνια μάθαμε πολλά, διαβάσαμε και είδαμε πολλά ακολουθώντας τα βήματα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Νοιώσαμε την αξία του ανθρωπίνου προσώπου. Προσευχηθήκαμε στις πανηγυρικές θείες λειτουργίες μαζί του που μάς παραπέμπουν στο ΄εν τω ναώ εστώτες της δόξης σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν΄. Ευχαριστήσαμε και διαρκώς ευχαριστούμε τον Πατριάρχη για όσες γέφυρες κτίζει, για όσες θύρες φιλίας ανοίγει, για όσους αγώνες προσφέρει για την προστασία της Δημιουγίας, για όσα ειρηνοποιώς κοπιάζει για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και την ευστάθεια των του Θεού εκκλησιών.
«Γιά να συνυπάρξουμε πρέπει να επιθυμούμε συνάντηση διαλόγου κι όχι σύγκρουση» σημειώνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο σπουδαίο βιβλίο του Συνάντηση με το Μυστήριο, που σημαδεύει την τριακονταετή πορεία του. «Βρισκόμαστε ίσως ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης της ανθρώπινης ιστορίας: να ισοπεδώσουμε τα τείχη που χωρίζουν την Ανατολή από την Δύση, τους Μουσουλμάνους από τους Χριστιανούς, όλες τις θρησκείες και όλες τις πολιτισμικές παραδόσεις του κόσμου μεταξύ τους. Ως οικονόμοι αυτής της μοναδικής και εξαιρετικής ιστορικής στιγμής πρέπει να γεφυρώσουμε το μεγάλο κενό και να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρώπινη ιδιότητα μας και τις κοινές αξίες μας. Αυτό ασφαλώς είναι και το πρότυπο που ο Θεός έχει κατά νουν γιά τον κόσμο».
Εις Πολλά Έτη Παναγιώτατε!
Γενεύη, 22 Οκτωβρίου 2021