Αρχικά ως Διευθύντρια του ΚΕΣΟ(Κέντρου Στήριξης Οικογένειας –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την Επιτροπή σας για την τιμητική πρόσκληση στην παρούσα συζήτηση. Στον τρίλεπτο χρόνο, που έχω στη διάθεση μου, δεν θα αναφερθώ τι θα κάνουμε, αλλά τι κάναμε ως φορέας αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του εγκλεισμού για την πανδημία του COVID -19.

Η Κοινωνική Υπηρεσία μας & η Ψυχολόγος μας συνέχισαν να προσφέρουν τηλεφωνικά, την στήριξη και την ενδυνάμωση των περιστατικών, που ήδη αντιμετωπίζαμε προ του εγκλεισμού. Αν κρίθηκε από τις ειδικούς, ότι τα περιστατικά χρειάζονταν μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη στήριξη, τα παραπέμπαμε στις Γραμμές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φίλων με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία.

Για τις Οικογένειες, που αντιμετώπισαν προβλήματα επισιτιστικής αρωγής, ήρθαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, που εκείνο το διάστημα -μπορούσε με τους μηχανισμούς του- να κάνει διανομές, να συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες οικογένειες, στους πίνακες αποδεκτών.

Εν τω μέσω του COVID -19 μας παρουσιάστηκαν τρία νέα κρούσματα που αναζήτησαν βοήθεια, η μία εξ αυτών αντιμετωπίζει και πρόβλημα Στέγης, χωρίς να έχει . Το περιστατικό, απαιτούσε άμεση διεκπεραίωση, στη δύνη των μέτρων του COVID -19 και μάλιστα μια συμβολική ημέρα την 16.4.2020 (Μ. Πέμπτη). Μας ζητήθηκε από την κα Συρεγγέλα, να καλύψουμε τις ανάγκες ένδυσης-υπόδησης, για μια γυναικά κακοποιημένη, ή οποία είχε νοσηλευθεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο, λόγο ξυλοδαρμού από τον σύντροφο της. Για την ικανοποίηση του αιτήματος της κυρίας Γραμματέως παρά το γεγονός ότι τα πάντα ήταν κλειστά και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ βρισκόταν με σπασμένο χέρι, κινητοποιηθήκαμε με συνεργάτες μας, ανοίξαμε το ΚΕΣΟ και προσφέραμε ρούχα και ενδύσαμε το θύμα.

Τέλος μέσα από την ιστοσελίδα μας και τις σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, ενημερώναμε τακτικά ωφελούμενους και φίλους μας, για τις Γραμμές Στήριξης, της ΓΓΟΠΙΦ, της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του Αιγηνίτειου Νοσοκομείου και της Πολιτικής Προστασίας.

Το ΚΕΣΟ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής για τα ζητήματα της Ενδοοικογενειακής βίας.

Ούτε Μια ούτε Δυο αλλά 38 εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μέσω τηλεδιάσκεψης, που απεύθυνε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής, το πρωί της Παρασκευής, 22 Μαΐου 2020 με μοναδικό θέμα συζήτησης: «η Ενδοοικογενειακή βία στον καιρό του κορωνοϊού. Οι γυναικείες οργανώσεις καταθέτουν την εμπειρία τους».

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 10.00΄, στην Αίθουσα της Γερουσίας υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής κας Σοφίας Βούλτεψη. Παραβρέθηκαν βουλευτές- μέλη της Επιτροπής, από όλα τα κόμματα, όπως οι κυρίες Αγαθολούλου, Τσιούφη, Κανέλλη, Κεφαλίδου κ. αλ.

Καθοριστικό ρόλο, στη συζήτηση είχαν οι κυρίες: Μαρία Συρεγγέλα Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων(ΓΓΟΠΙΦ), που έχει στην εποπτεία της, την λειτουργία της Γραμμής 15900 για τα θύματα της Ενδοοικογενειακής βίας και Θεοδοσία Ταντάρου – Κρίγγου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι) η οποία με την ομάδα της επεξεργάζεται επιστημονικά ευρήματα της γραμμής

Το εγχείρημα της τηλεδιάσκεψης, έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά της Βουλής και των αιθουσών αυτής, όπως είναι η αίθουσα της Γερουσίας, λόγο προφυλάξεων έναντι του COVID-19. Και όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της κα Σοφία Βούλτεψη «Προτιμήθηκε η διέξοδος της τηλεδιάσκεψης, μετά από υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της Βουλής, που κατατέθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα».

Η διαδικασία για την σύνδεση με τις εκπροσώπους των οργανώσεων και ο συντονισμός αυτών, ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί και υποστηρίχτηκε από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Μέριμνας Εξοπλισμού της Βουλής.

Εκ μέρους των φορέων της Εκκλησίας συμμετείχαν δυο Εκπρόσωποι: Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη και ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, από την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Γάμου & Οικογενείας.

Η ΓΓΟΠΙΦ κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε στη αύξηση των περιστατικών, που σημειώθηκε στην γραμμή 15900. Από αρχές Μαΐου, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 33 γυναίκες με τα παιδιά τους σε ξενώνες.

Αναφέρθηκε ότι συνολικά υπάρχουν 507 θέσεις σε ξενώνες. Εξ αυτών είναι κενές περίπου 200 θέσεις. Και αποκάλυψε ότι είναι σε επικοινωνία με το Σύλλογο Ιδιοκτήτων Ακινήτων ώστε να εξασφαλίσουν και την ενοικίαση διαμερισμάτων

Υπογράμμισε ακόμα την δυσκολία υλοποίησης των ιατρικών εξετάσεων προς τα θύματα, ώστε να μπορέσουν να ενταθούν στους ξενώνες. Και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν προβλέψεις για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε όλους τους Εθνικούς Μηχανισμούς για την Ισότητα των Φύλων

Η Βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στηλίτευσε με ένταση το μόρφωμα του Ποινικού Κώδικα, που επιτρέπει την ατιμωρησία και την γυναικοκτώνια, αλλά και την συντομότερη έξοδο των δραστών από την φυλακή και ζήτησε να αλλάξει άμεσα. Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν, στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς και την επίθεση, που δέχτηκε η Εισαγγελέας της υπόθεσης, ακόμη και από εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων.

Ζήτησε να υπάρχει Μόνιμη Νομική Βοήθεια καθώς και Μόνιμος Εισαγγελέας για την Ενδοοικογενειακή βία.

Τοποθετήθηκαν και άλλες βουλευτίνες μέλη της Επιτροπής ως εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων του Κοινοβουλίου

Τέλος, την συζήτηση έκλεισε η Πρόεδρος της Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κα Σοφία Βούλτεψη, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για το εγχείρημα. Και υποσχέθηκε ότι θα επαναληφτεί εκ νέου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.