Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαΐου 2022, στον Ιερό μας Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία. Κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός συλλειτουργούντων του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Ακολούθησε, η λιτανευτική πομπή της ιεράς εικόνος και της τιμίας κάρας του Αγίου μας μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλεώς μας, όπου πραγματοποιήθηκε Δέηση και αναγνώστηκε ικετήριος ευχή προς τον Άγιο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

«Θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ».

Περί το έτος 1927 στην Καρδίτσα υπήρξε μεγάλη ξηρασία. Για πάρα πολλούς μήνες, ακόμη και το χειμώνα, δεν έβρεχε. Τα σπαρτά τους άρχισαν να ξεραίνονται. Τα ζώα άρχισαν να πεθαίνουν. Οι κάτοικοι βρέθηκαν σε απόγνωση.

Πήγαν στον Μητροπολίτη, κυρό Ιεζεκιήλ, και του ζήτησαν να κάνη κάτι. Τότε ο Μητροπολίτης τους είπε ότι θα πάρουν την κάρα του Αγίου Σεραφείμ και θα κάνουν λιτανεία. Ο Μητροπολίτης παρήγγειλε στον Ηγούμενο της Μονής Κορώνης, Αρχιμ. Ιάκωβο Κουτρούμπα, την Κυριακή των Μυροφόρων, Τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα, να μεταφέρει την Κάρα του Αγίου Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό της Καρδίτσας, όπου θα γινόταν Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια λιτανεία και δέηση για την ανομβρία.

Πράγματι, ο Ηγούμενος έφερε την Αγία Κάρα, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια λιτανεία. Στην πλατεία της πόλεως άρχισε να γίνεται δέηση. Και ω του θαύματος! Εκεί που ο ουρανός ήταν καταγάλανος και ο ήλιος έκαιγε, άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα, έκλεισε ο ουρανός και άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Ευχαρίστησαν τον Θεό και τον Άγιο Σεραφείμ για την εκπλήρωση του αιτήματός τους και επέστρεψαν πίσω στον Ναό. Τόση ήταν η βροχή, που ο Μητροπολίτης βράχηκε, κρύωσε και επί ένα μήνα ήταν άρρωστος.

Εις ανάμνηση λοιπόν αυτού του θαύματος και χάρις στην πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Ιεζεκιήλ, από το 1928 καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα η εορτή του Αγίου Σεραφείμ την Κυριακή των Μυροφόρων.

Καθ’ εκάστη Κυριακή των Μυροφόρων, η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία του Χριστού καθιέρωσαι εορτή δοξολογίας και ευχαριστίας στον άγιο Τριαδικό Θεό και τον θεράποντά Του άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου.

Η τιμία κάρα του Αγίου κατέρχεται από την Ιερά Μονή Παναγίας «Κορώνης», όπου φυλάσσεται, τελούνται οι λατρευτικές Συνάξεις προς δόξαν Θεού, που μας χάρησε τέτοιον Άγιο και πραγματοποιείται λιτάνευση Αυτής στην πόλη της Καρδίτσας επί τη αναμνήσει του θαύματος της καταπαύσεως της ανομβρίας.

Όσοι με πίστη προσέρχονται και επικαλούνται την βοήθεια του Αγίου, από παντός είδους νοσήματα, ψυχικά και σωματικά, απαλλάσσονται. Προπαντός ο Άγιος θεραπεύει και πατάσσει την ολέθρια πανώλη, όπως σημειώνεται σε μια εικόνα Tου:

«Ὁ Σεραφεὶμ πατάσσει ἐμέ, πανώλην

τὴν βροτολοιγόν,φεῦ μοὶ φεῦ, πῶς ὁρῶμαι,

ὑπτία, γυμνή, δυσειδής, κτεινομένη».

Ταῖς αὐτοῦ ἁγίαις πρεσβείαις, ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν Ἀγράφων τὸν γόνον, Φαναριοῦ τὸν πρόεδρον, καὶ Μονῆς Κορώνῃς τὸ κλέος Σεραφεὶμ εὐφημήσωμεν ἀθλήσας γὰρ λαμπρῶς ὑπὲρ Χριστοῦ, θαυμάτων ἐπομβρίζει δωρεᾶς καὶ λυτρούται νοσημάτων φθοροποιῶν, τοὺς πίστει ἀνακράζοντας· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.