Πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα 350 ατόμων, του ξενοδοχείου Hyatt Regency Θεσσαλονίκης, η τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Άρχοντα Αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλου, την Κυριακή, 22/5/2016.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Προξενείου της Ιταλίας, του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους.
Η διοργάνωση αυτή ήταν μακράν η πιο πετυχημένη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του FORUM: 27ο Money Show από πλευράς προσέλευσης κόσμου όπως επισημάνθηκε και από τους διοργανωτές του πολυσυνεδρίου.

Μετά την τριήμερη (20-22/05) εξαιρετική έκθεση των νέων, πρωτοποριακών έργων του αγιογράφου μας, αποφοίτου και καθηγητή της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, που φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Money Show στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, ακολούθησε η προγραμματισμένη τιμητική εκδήλωση για τη προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που επισκέφθηκαν και θαύμασαν την έκθεση των αγιογραφιών, ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ηλίας Ψινάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Μάρκος Μπόλαρης και ο Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ιωάννης Βεργίνης

Επιπλέον την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Luigi Mara, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη και πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου κος Χρήστος Σαραντόπουλος, o Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελληνορωσικών Σχέσεων κ. Θεόφιλος Λάκης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κύριος Παντελής Φιλιππίδης και πολλοί άλλοι.

Παρουσία επιφανών προσώπων του Κλήρου αλλά και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και οικειότητας. Οι ομιλητές απηύθυναν συγκινητικά λόγια αγάπης και εκτίμησης προς τον κ. Ξενόπουλο, εκφράζοντας την πραγματική φιλία και θαυμασμό προς το πρόσωπό του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κύριος Κυριάκος Κερανόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους. Ο κ. Κερανόπουλος μίλησε για τον κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, τη συμβολή του στον Πολιτισμό και την πολύχρονη και ουσιαστική προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στο έργο της Artion Rate, που όντας χορηγός και μέγας υποστηρικτής του μεγάλου αγιογράφου μας, προσπαθεί να προβάλλει με κάθε ευκαιρία τους πολιτισμικούς θησαυρούς και την προσφορά των μοναστηριών, την κληρονομιά του Αγίου Όρους, την παράδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και τα στοιχεία του πολιτισμού της χώρας μας μέσω της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους.

Πρώτος είχε τον λόγο ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. π. Στέφανος Τόλιος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσ/νίκης, Εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο πατέρας Στέφανος, απηύθυνε τις εγκάρδιες πατριαρχικές ευχές στον κύριο Ξενόπουλο για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή της ζωής του. Το έργο του αγιογράφου, όπως τόνισε, προκαλεί την προσευχή των πιστών και παραμένει ιστορικό, διότι εκεί βρίσκεται η διδασκαλία της Εκκλησίας. Κατά τον όρο “Αγιογραφία”, όπως εξήγησε, εννοούμε ότι ο άγιος “γράφεται”. “Γράφουμε” τον άγιο, διότι εμείς δεν είμαστε άγιοι. Στη συνεχεία έγινε αναφορά στη δύναμη της απεικόνισης. Οι αγιογραφίες, ακόμα και οι φωτογραφίες, κουβαλούν τη δύναμη του εικονιζόμενου προσώπου, την ανάμνηση της ζωής του, την ποιότητά του ως ατόμου.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄. Τόνισε ότι αισθάνεται συγκινημένος και ιδιαίτερα τυχερός που παρευρίσκεται σε αυτή την εκδήλωση. Ο κ. Ξενόπουλος έχει προσφέρει πολλά στον σύγχρονο κόσμο της Αφρικής. Η αφρικανική ήπειρος του μέλλοντος θα χρωστάει πολλά στον μεγάλο αγιογράφο. Θερμός υποστηρικτής του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας, ο κ. Ξενόπουλος εργάζεται μέσα σε μια πολύπλευρη διακονία, όπως τόνισε ο σεβαστός Μητροπολίτης. Συνθέτει εκ του μηδενός και αναδεικνύει την Ορθοδοξία στα βάθη της Αφρικής. Τον χαρακτήρισε μάλιστα “σιωπηλό κήρυκα, που κηρύττει με το πινέλο και τις μπογιές”, “Σύγχρονο καλλιτεχνικό φαινόμενο” και “Σύγχρονο ιεραπόστολο”. Του ευχήθηκε να τον χαριτώνει πάντοτε η Παναγία και τόνισε πόσο πολύ τον αγαπούν όλοι οι επίσκοποι. Τέλος, μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια του Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου του Β’.

Επόμενος είχε τον λόγο ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. π. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικοδήμου. Όπως δήλωσε, ένιωσε εξαιρετικά περιχαρής που του δόθηκε η ευκαιρία να αποδώσει έναν φόρο τιμής στον κ. Ξενόπουλο για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό. Μίλησε με εγκάρδια λόγια αγάπης για τον σεμνό άνθρωπο, αλλά και μεγάλο καλλιτέχνη, που τιμάει την Ορθοδοξία και μεταδίδει το μήνυμά της μέσα από το έργο του.

Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, αφού απηύθυνε σε όλους χαιρετισμό εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., τόνισε ότι ο κ. Ξενόπουλος είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, που χαίρει αναγνώρισης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Έχει ξεχωρίσει ως καλλιτέχνης με τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αποτελεί έναν εξαίρετο δάσκαλο στη Θεολογικής Σχολή από το 1999 που όλοι οι φοιτητές αγαπούν. Είναι ταπεινός ως καλόγερος και σεμνός, ενώ ζει την τέχνη για την τέχνη.

Τον Κοσμήτορα διαδέχτηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, που αναφέρθηκε σε έναν άριστο αγιογράφο και εξαίρετο άνθρωπο, που όλοι στη Θεολογική Σχολή γνωρίζουν προσωπικά και αγαπούν για την προσφορά του με τα εργαστήρια και τα βιβλία του. Στα έργα του και τη δραστηριότητά του ο κύριος Ξενόπουλος εκφράζει την τέχνη του Αγίου Όρους. Ο τιμώμενος βαδίζει τον δικό του δρόμο, τιμώντας παράλληλα την τέχνη του Μ. Πανσέληνου, περνάει βαθιά μηνύματα μέσα από τις αγιογραφίες του και τονίζει τον ασκητικό βίο ως βιωματική πνευματική εμπειρία. Αποτελεί έναν εξαίρετο δάσκαλο και παιδαγωγό για τους μαθητές του.

Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., κα Μαρία Καζαμία- Τσέρνου πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι γνωρίζει εδώ και έξι χρόνια και εκτιμά βαθύτατα τον κ. Ξενόπουλο. Χαίρεται πολύ που συνεργάζεται μαζί του στα μαθήματα και απολαμβάνει κάθε φορά την έντονη εκδήλωση αγάπης από τους μαθητές του, οι οποίοι τον λατρεύουν και περιμένουν πώς και πώς κάθε φορά το μάθημά του. Τον χαρακτήρισε άνθρωπο απλό, που έχει τιμηθεί από παντού, σε Ελλάδα και εξωτερικό και του ευχήθηκε καλή επιτυχία και δύναμη για τη συνέχεια.

Ο κύριος Ξενόπουλος ανέβηκε τελευταίος στο βήμα, φανερά συγκινημένος. Αρχικά δήλωσε ότι αισθάνεται άβολα με όλα αυτά τα υπέροχα λόγια που ειπώθηκαν. Δήλωσε ότι, ειδικά μετά το οφίκιο του Άρχοντα αγιογράφου που έλαβε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, θα ήταν πολύ εύκολο να “πάρουν τα μυαλά του αέρα”, αλλά φροντίζει να μη ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε. Δήλωσε ότι δεν περίμενε να έχει τέτοια εξέλιξη η πορεία του και ότι όλα του μοιάζουν με όνειρο. Νιώθει εξαιρετική τιμή, ευτυχία και ευθύνη για όλες τις διακρίσεις, και ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον σκοπό του και να είναι αφιερωμένος στο έργο του. Ευχαρίστησε όλους όσοι μίλησαν, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους, τους αγαπημένους του μαθητές, αλλά ιδιαίτερα ευχαρίστησε την σύζυγό του για την πίστη, υπομονή και τη συμπαράσταση της όλα αυτά τα χρόνια και τον υιό του που αποτελεί τον διάδοχο του στην τέχνη της αγιογραφίας. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην εταιρία Artion Rate και την Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους για την πίστη, την στήριξη και τη συνεχή χορηγία στο έργο του. Σημείωσε ότι η εταιρία θέλει να τα κάνει όλα “άρτια”, όπως ακριβώς ονομάζεται, και επιτελεί σπουδαίο έργο στηρίζοντας με κάθε ευκαιρία τον Πολιτισμό.

Τεράστια τιμή ήταν και η παρουσία του πατρός Σισώη, εκπροσώπου του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Αλέξιου και του Ιερομόναχου – Πατρός Νεκτάριου από το Ιστορικό Κελί του Υμνογράφου του Μικραγιαννανίτου σε μία από τις σπάνιες εξόδους τους από το Περιβόλι της Παναγίας!

Σε όλη αυτή την τιμή της ανάδειξης του μεγάλου μας αγιογράφου, η εταιρία Artion Rate στέκει αρωγός και μεγάλος υποστηρικτής. Άνθρωποι τέτοιας ποιότητας είναι απαραίτητο να αναδεικνύονται, έτσι ώστε το έργο τους να αναγνωρίζεται, αφού αποτελούν έμπνευση για τους νεότερες γενιές.

Ευχαριστούμε θερμά όλο τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Hyatt, αλλά και όλους εσάς που καθημερινά στηρίζετε την προσπάθειά μας να προβάλλουμε σημαντικά πρόσωπα του πολιτισμού, καθώς και την προσφορά των ελληνικών μοναστηριών και του Αγίου Όρους στην σύγχρονη πολιτιστική και θρησκευτική ζωή της χώρας.

Ευχόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας, το έργο του κ. Ξενόπουλου να ανθίζει, να εξελίσσεται και να ομορφαίνει όλο και περισσότερο τις ζωές μας. Ο ίδιος ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις, τη σοφία και το ταλέντο του σε μαθητές, αλλά και όλους εμάς, για πολλά πολλά ακόμη χρόνια. Η Παναγία και η Χάρη του Θεού να τον συνοδεύουν πάντα και να φωτίζουν τον δρόμο του.  

 

 

 

 

 

mountathos-eshop.com

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.