Ναύπλιο: Κατόπιν ευλαβούς αιτήματος του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου, προς την Μητρόπολη της Ύδρας και με την ευλογία του Μητροπολίτη Εφραίμ πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου…

στο Ναύπλιο προς προσκύνηση στα πλαίσια των εκδηλώσεων ”ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΑ 2023″, της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Νέου Βυζαντίου Ναυπλίου, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023.

Την Τιμία κάρα μετέφερε στο Ναύπλιο, ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανός και ο Γενικός αρχιερατικός Επίτροπος, π. Ακίνδυνος Δαρδανός.

Στην υποδοχή παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος.

Η τίμια κάρα θα παραμείνει για προσκύνημα στον εορτάζοντα ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο από 18 έως 22 Μαΐου και καθημερινά θα τελούνται Ιερές ακολουθίες.

Ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης καθώς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη έδρας Εφραίμ για την παραχώρηση προς προσκύνηση της τιμίας κάρας στο Ναύπλιο, καθώς και τον Μητροπολίτη Αργολίδος, τους Ιερείς και πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους το Ιερό λείψανο του Νεομάρτυρα.

Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος Νεομάρτυρας

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Είναι πολιούχος της Ρόδου και της Ύδρας. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα περί το 1770 και ήταν γιος του Μιχάλη και της Μαρίνας Δημαρά.

Σε ηλικία 17 ετών, αναζήτησε εργασία στην Ρόδο και την βρήκε στην οικία του Οθωμανού ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Ο Χασάν εκτίμησε τις ικανότητές του και με ιδιαίτερες τιμές και περιποιήσεις κατόρθωσε να τον προσηλυτίσει στον μουσουλμανισμό. Ο προσήλυτος Χασάν, όπως ονομάστηκε παρέμεινε στην δούλεψη του αφέντη του, αλλά με την πάροδο του χρόνου άρχισε να αισθάνεται τύψεις για την αλλαξοπιστία του.

Έτσι πήρε την μεγάλη απόφαση να ξαναγίνει χριστιανός. Εγκατέλειψε τις ανέσεις του αφέντη του και αφού περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη κατέφυγε τελικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξαναβαπτίστηκε χριστιανός από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε. Στην συνέχεια με προτροπή του πατριάρχη πήγε στο Άγιο Όρος και έζησε για λίγα χρόνια στην Μονή Ιβήρων με προσευχή και νηστεία, υπηρετώντας με ζήλο και προθυμία τους μοναχούς.

Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο Άγιο Όρος επέστρεψε στην Ρόδο. Μια μέρα παρουσιάσθηκε ενώπιον του Οθωμανού ηγεμόνα και ομολόγησε την πίστη του τον Χριστό. Ο Χασάν εξοργίσθηκε και διέταξε την φυλάκισή του. Εκεί υπέστη πλείστα όσα βασανιστήρια για να επανέλθει στον θρησκεία του Μωάμεθ. Τον υπέβαλαν σε χίλιους ραβδισμούς και του έβγαλαν τα νύχια.

Παρά τις υποσχέσεις και τις κολακείες ο Κωνσταντίνος δεν ενέδωσε για μια ακόμη φορά και διακήρυττε συνεχώς την πίστη του στον Χριστό. Τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν με αυξανόμενη ένταση με τα μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Αφού ο Χασάν δεν μπόρεσε να επιτύχει τον σκοπό του διέταξε τον απαγχονισμό του Κωνσταντίνου στις 14 Νοεμβρίου 1800.

Οι χριστιανοί της νήσου έλαβαν την άδεια να κηδέψουν το λείψανο του στον ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Νεοχώρι. Τρία χρόνια αργότερα, με την παρέμβαση ενός Υδραίου που κατείχε υψηλή θέση δίπλα στον σουλτάνο το λείψανο του μεταφέρθηκε στην Ύδρα, συνοδεία της μητέρας του.

Η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου έφτασε γρήγορα και στο Άγιο Όρος, όπου ο όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης έγραψε τον βίο και ασματική ακολουθία του μάρτυρα, που εκδόθηκε στη Βενετία το 1814. Τόσο στην Ύδρα όσο και την Ρόδο υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.