Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα, που επιβάλλει η ημέρα, εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την ξεχωριστή ευλογία να παρίσταται «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού. Στην Ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου, υπό τον Βουλευτή της Κυβερνήσεως κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστάσιο Γκιολή και τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο. Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου Κορίνθου, ο Νομικός Σύμβουλος της εν λόγω Ι. Μητροπόλεως, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Ιεροψάλτης κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ομίλησε με έντονα λυρικό και ταυτόχρονα βαθιά θεολογικό τρόπο για την ευρεία ερμηνεία του «φωτός» στην ζωή και στην Εκκλησία μας.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης Κορίνθου επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, για 2η συνεχόμενη χρονιά, και ευχήθηκε το «Φως», για το οποίο ομίλησε ο ιεροκύρηξ, να πλημμυρίσει τις καρδιές μας.

Στη συνέχεια τελέστηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου, παρουσία πλήθους πιστών και ευθύς αμέσως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κατάρτισε ο Δήμος Κορινθίων, ξεκίνησε, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και υπό την συνοδεία αγήματος της Διεύθυνσης Μηχανικού, λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το Κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Κορίνθου.
Παρά το τσουχτερό κρύο και με την παρουσία Επισήμων και αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού, (λόγω του απαγορευτικού του απόπλου των σκαφών δεν πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο τυπικό της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού από σκάφος της «Διώρυγας Κορίνθου») με την συμμετοχή δεκαπέντε πολύ θαρραλέων κολυμβητών. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό, ο μαθητής της Β’ Γυμνασίου Άρης Δημάκης και αφού τον παρέδωσε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας, έλαβε ως ευλογία ένα χρυσό σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τις Ευχές, τις Ευλογίες και τις θερμές Ευχαριστίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου προς τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες συμμετείχαν πάνδημα στον εορτασμό των Θεοφανείων.
Την ίδια στιγμή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού. Στην Ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου, υπό τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Χρίστο Δήμα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαρίλαο Βυτινιώτη και τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σπυρίδωνα Σταματόπουλο.
Παρά το τσουχτερό κρύο και με την παρουσία των Επισήμων και αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού, στην προβλήτα βορείως του Ι. Ναού, και Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό, ο κάτοικος Κιάτου κ. Γεώργιος Σοφός.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.