Μουσείο Μπενάκη – Ασημένια λειψανοθήκη με τη κάρα του αγίου Mηνά του Kαλλικέλαδου με χρονολογημένη επιγραφή του 1734, από τη μονή Δρυάνου στο Aργυρόκαστρο της Bορείου Hπείρου.

Το 2006 με συντονισμένες ενέργειες των μακαριστών, Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου και Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου, η διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη παρέδωσε την Τίμια Κάρα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Τεμάχια της Τιμίας Κάρας του μάρτυρος του Χριστού Μηνά του Αθηναίου, του επικαλουμένου Καλλικελάδου, παρέλαβαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος τα οποία κατέχουν ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό και απονέμουν την υπό της Εκκλησίας μας προβλεπομένη τιμή εις τα Άγια λείψανα.

Και τα δύο φυλάσσονται στους αντίστοιχους Μητροπολιτικούς Ναούς, ενώ η περίτεχνη λειψανοθήκη παραμένει στο Μουσείο Μπενάκη. Ο Άγιος Μηνάς, που είναι και προστάτης των δημοσιογράφων, έζησε τον 4ο αιώνα και μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, τα Άγια λείψανά του έφθασαν στο Βυζάντιο,. Από την Κωνσταντινούπολη στη διαδρομή των αιώνων ευρέθηκε τεμάχιο της Αγίας κάρας του σε Μοναστήρι της Βορείου Ηπείρου και από εκεί στο Μουσείο Μπενάκη.
ΠΗΓΗ: Fb Ηλιάκης

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.