Η Τίμια και Θαυματουργός Κάρα του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου με το Άφθαρτο αριστερό Ωτίο του, από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους μετά από 1617 χρόνια από την κοίμησή του έρχεται στον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθερίου – Οδού Αχαρνών από τις 11 έως τις 16 Νοεμβρίου 2023.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός καθώς η Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμου θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, θα τεθεί προς προσκύνηση του πιστού λαού στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών.

Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, στις 5 το απόγευμα, με πομπή η οποία θα ξεκινήσει από την οδό Αχαρνών 340 με προορισμό τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου.

Η Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμου θα παραμένει στον Ιερό Ναό έως και το πρωί της Πέμπτης, 16 Νοεμβρίου, με το ναό να παραμένει όλες εκείνες τις μέρες ανοικτός όλο το 24ωρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών:

Η Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμου
Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου έχει την μεγάλη ευλογία εκτός από τα σπουδαία σεβάσματα και κειμήλια της Ορθοδοξίας να φυλάσσει και την Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμου.

Κάτι το οποίο είναι θαυμαστό και άξιο προσοχής στην κάρα του αγίου Χρυσοστόμου και που μπορεί ο καθένας “ιδίοις όμμασι” να ψηλαφήσει είναι η αφθαρσία του αριστερού ωτίου (αυτιού). Λέμε θαυμαστό γιατί είναι γνωστό ότι το μέρος αυτό του σώματος είναι από τα πρώτα που φθείρονται όταν αυτό υποστεί τον φυσικό θάνατο. Η αφθαρσία αυτή που παρατηρείται ίσως έχει σχέση κάτι το οποίο αναφέρεται στον κατά πλάτος βίο του αγίου. Αναφέρεται εκεί ότι ο μαθητής του αγίου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κων/πολεως άγιος Πρόκλος είδε οφθαλμοφανώς τον απόστολο Παύλο σκυμμένο στο αυτί του αγίου να τον καθοδηγεί στην ερμηνεία των επιστολών του.

Ένα θαυμαστό γεγονός το οποίο είναι ικανό να φανερώσει το ύψος της αγιότητας του μεγάλου πατρός είναι και το εξής: κάπου αναφέρεται, ότι κάποιος ο οποίος πολύ αγαπούσε τον άγιο και που όπως φαίνεται δεν ήταν άμοιρος της αρετής του, παρακαλούσε τον Θεό με επιμονή να του αποκαλύψει αν ο Άγιος Χρυσόστομος βρήκε παρρησία κοντά του.

Ο Θεός άκουσε την ικεσία του και του έδειξε όλα τα τάγματα των δικαίων με τον τρόπο που αυτός γνωρίζει. Όμως επειδή δεν είδε τον αγαπημένο του άγιο άρχισε να λυπάται και ρώτησε τον άγιο Αγγελο που τον συνόδευε “Κύριε, αυτόν που επιθυμούσα να δώ δεν τον είδα” και ο Αγγελος του απαντά· “Για τον Ιωάννη της μετανοίας λές; Αυτόν κανείς από τους ανθρώπους δεν μπορεί να τον δεί γιατί βρίσκεται εκεί που είναι ο θρόνος του Θεού.”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.