Εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στο Παλαίφατο Πατριαρχείον Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής και ιδρυτού του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου.

Η Α.Θ.Μακαριότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τιμώντας την μεγάλη εορτή του πρώτου Αγίου προκατόχου του, χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουϊ Καΐρου.

Προ της απολύσεως ευλόγησε τους προσφερθέντας άρτους ευχόμενος όπως ο Αναστάς Κύριος μας δωρίσει στους λαούς της Αφρικής και σε όλο τον κόσμο πάντα τα υλικά αγαθά, υγεία, υπομονή και αισιοδοξία.

Ο Άγιος Μάρκος μετά το μαρτυρικό θάνατο του συνοδοιπόρου του, Αποστόλου Βαρνάβα στην Σαλαμίνα της Κύπρου, ήλθε στην Θεοβάδιστο γη της Αιγύπτου. Στην ξακουστή Αλεξάνδρεια με πολύ ζήλο άρχισε το κήρυγμα του και εβάπτισε πρώτον τον Ανιανό ο οποίος έγινε και ο διάδοχος Του στον Επισκοπικό Θρόνο.

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες κατά την δεύτερη επίσκεψη του Μάρκου στην Αλεξάνδρεια το 63 μ.χ. κατά την ημέρα του Αγίου Πάσχα συνελήφθη και υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Με το αίμα του πότισε το δένδρο της πίστεως μας και καθηγίασε την Ορθόδοξο Εκκλησία στην Νειλοχώρα. Συνέγραψε το Ιερό Ευαγγέλιο που φέρει το όνομά του. Ιεροί Ναοί προς τιμήν του υπήρχαν τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στο Κάιρο στην περιοχή Γουρέα. Εκεί στεγαζόντουσαν επί σειρά ετών τα Πατριαρχικά Γραφεία του Καΐρου.

Στο περίβολο αυτού του ναού, ο Άγιος Νεκτάριος κατασκεύασε οικίσκους για την φιλοξενία πτωχών και απόρων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.