Με την τήρηση των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής προστασίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε σήμερα το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, με τη συμμετοχή των Διακόνων του και των Εφημερίων του Ναού, Αρχιμ. Βενεδίκτου Φραγκογιάννη και Οικονόμου Λουκά Βασάλου, ενώ το αναλόγιο διηκόνησαν ο Αρχιμ. Νικόλαος Γαβαλάς και οι Δομέστικοι Ευάγγελος Χάλαρης και Κων. Κουτσός.

Στην ομιλία του, η οποία, όπως και η Θεία Λειτουργία, αναμεταδιδόταν απ’ ευθείας μέσω του περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού «SYROS TV1», ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ερανιζόμενος από την «Περί Νηστείας» ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου,αναφέρθηκε στον θεσμό της νηστείας, «τον συνηλικιώτη της ανθρωπότητας», όπως προσφυέστατα την χαρακτηρίζει ο Μ. Βασίλειος, και τόνισε ότι «αίτιος του κακού στον κόσμο δεν είναι ο Θεός», αλλά ο εγωισμός και η ανυπακοή του ανθρώπου, που τον απομάκρυναν από τη Χάρη του Θεού.
Υπενθύμισε ότι, κατά τη διδασκαλία των Πατέρων, ο άνθρωπος πρέπει να νηστεύει ανυπόκριτα και με την εδραία πίστη ότι διά της νηστείας και της υπακοής μπορεί να εφοδιασθεί με δυνατά όπλα για να νικήσει στις καθημερινές μάχες του με τους ορατούς και αόρατους εχθρούς και προβλήματα και κατέληξε με την προτροπή του ιερού Υμνογράφου «το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε..». Υπεγράμμισε το τρίπτυχο μήνυμα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, συγχωρητικότητα, όχι συσσώρευση υλικών αγαθών και ειλικρινής νηστεία και κάλεσε τους Χριστιανούς να προετοιμαστούν για το Άγιο Πάσχα, ευχηθείς στον Ιερό Κλήρο και τα Μοναχικά Τάγματα, τους Επιτρόπους, Ιεροψάλτες και Διακονητές των Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως και σε όλους τους κατοίκους των δώδεκα νησιών της.
Τέλος, αναφέρθηκε με συντομία στη ζωή και την προσφορά στον μοναχισμό και τον πολιτισμό της Ευρώπης του σήμερα τιμωμένου Αγίου Βενεδίκτου και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Φραγκογιάννη καλή και ευδόκιμο διακονία με υγεία και κάθε παρά Κυρίου ευλογία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.