Το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία από τις πρόσφατες κακοκαιρίες απεικονίζουν δεδομένα, που απεικονίζονται σε δορυφορικές εικόνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η μονάδα meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, επηρεάστηκαν περισσότερα από 700-800.000 στρέμματα γης, ενώ ένα μήνα μετά από τις πλημμύρες η λίμνη Κάρλα παραμένει πλημμυρισμένη με συνολική έκταση περίπου στα 150.000 στρέμματα.

Οι εικόνες των πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας 40 μέρες μετά
Αναλυτικότερα, αποκαλυπτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις από την εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών, περίπου σαράντα ημέρες μετά τις καταστροφικές και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας.

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-1 & Sentinel-2 που πέρασαν πάνω από τη χώρα μας το διάστημα 07.09.2023 – 19.10.2023, κατέγραψαν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλίας που ήταν πλημμυρισμένες για περισσότερες από 15-20 ημέρες. Η επεξεργασία και η οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα meteo.gr/Ε.Α.Α.

Στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών με αρχή την 7η Σεπτεμβρίου, στο τέλος της κακοκαιρίας «Daniel». Οι πλημμύρες αρχικά εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Οι πλημμύρες στον κάμπο της ΘεσσαλίαςFacebook Twitter
Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία στις 07.09.2023- Πηγή: meteo
Στη συνέχεια, 3 ημέρες μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου οι εκτεταμένες πλημμύρες παραμένουν στην περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες νερού από τους παραποτάμους του Πηνειού προς τις εκβολές του, και ειδικότερα προς την περιοχή της Λάρισας και της Μαγνησίας, όπου η λίμνη Κάρλα φτάνει την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της .

Οι πλημμύρες στον κάμπο της ΘεσσαλίαςFacebook Twitter
Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία στις 10.09.2023- Πηγή: meteo
Στις αρχές Οκτωβρίου και μετά το πέρας και της δεύτερης σημαντικής κακοκαιρίας «Elias» που έπληξε τις ίδιες περιοχές, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις παραμένουν σε περιοχές των Τρικάλων, Καρδίτσας και στην περιοχή της λίμνης Κάρλας.

Οι πλημμύρες στον κάμπο της ΘεσσαλίαςFacebook Twitter
Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία στις 01.10.2023- Πηγή: meteo
Τέλος, στα μέσα Οκτωβρίου οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν περιοριστεί και παραμένουν στο σημείο της λίμνης Κάρλας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.