Σε όλες τις εποχές υπάρχουν ανδρόγυνα που δεν αποκτούν παιδιά και προσπίπτουν με δάκρυα, με ικεσίες, με παρακλήσεις στο Θεό, στην Καλή μας Παναγία , που εορτάζει σήμερα το Γενέθλιόν Της και στους Αγίους μας και τους παρακαλούν και τους ικετεύουν, αν είναι θέλημα Θεού, να τους χαρίσουν τέκνα.

Έτσι κι ο Ιωακείμ και η Άννα, μεγάλοι ήδη στην ηλικία, αφού 80 χρονών ήταν ο Ιωακείμ και 60 η Άννα, άνθρωποι ενάρετοι και ευάρεστοι στο Θεό, δεν έπαυαν να παρακαλούν τον Θεό να τους χαρίσει έστω ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στην Αγάπη του Θεού.
Και ο Θεός, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εισήκουσε τις προσευχές και εξεπλήρωσε το αίτημά τους και ανηγγέλθη σ’ αυτούς από Άγγελο Κυρίου ότι θα συλλάβουν, θα συλλάβουν την Πάναγνη Κόρη της Ναζαρέτ, την Μητέρα του Θεού και μητέρα όλων μας.
Και όταν συνεπληρώθησαν, κατά τους Νόμους της Φύσεως, εννέα μήνες, σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, εγέννησαν την Παρθένο Μαρία, η οποία έγινε η Σκάλα από την οποίαν και με την οποίαν κατέβηκε ο Θεός στη Γη και ανεβάζει όλους εμάς τους ανθρώπους που θέλομε από τη Γη στον Ουρανό.
Έλεγε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος, το ‘χουμε ξαναπεί, για τον Άγιο Ανδρέα , τον διά Χριστόν Σαλόν.
Τον αγαπούσε πολύ και τον σεβόταν γιατί σαν την ημέρα της μνήμης του είχε χειροτονηθεί Ιερέας.
Και μάλιστα αναρωτιόταν και έλεγε
“Άραγε τί θέση να έχει στη Βασιλεία του Θεού ο Άγιος Ανδρέας, που παρίστανε το τρελό, το Σαλό, διά Χριστόν, για να βοηθάει μ’ αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους;
Και κάποια μέρα που πήγε στο κελάκι του ο άγιος Γέροντας Κύριλλος , ο οποίος είχε Θείες εμπειρίες, παρά την απλότητά του, παρά τα ολίγα, κατά κόσμον γράμματά του, όμως ήταν Θεοφώτιστος και είχε Θείες εμπειρίες…
Όταν πήγε, λοιπόν, στο κελάκι του άκουσε συζήτηση δύο ανδρών , να συζητούν για τον Άγιο Ανδρέα, τον διά Χριστόν Σαλόν και να ρωτάει ο ένας τον άλλον :
– Τι θέση έχει ο Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν Σαλός στη Βασιλεία του Θεού;
Κι ο άλλος του απήντησε :
– Καθηγητής εστίν, καθηγητής, διδάσκαλος.. Διότι με τη διδασκαλία του, έστω και δια αυτής της σαλότητος, που είναι Αρετή όμως, η διά Χριστόν Σαλότης, έσωσε πολλές ψυχές.
Μας έλεγε, λοιπόν, ο άγιος Γέροντας για τον Άγιο Ανδρέα , τον δία Χριστόν Σαλό , ότι έτι ζων, ακόμη, ευρισκόμενος στη ζωή, ανέβηκε στον Ουρανό, στον Παράδεισο και είδε όλους τους Αγίους.
Δεν είδε , όμως , την Παναγία μας και αναρωτιόταν και έλεγε:
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ;
Και άκουσε Ουράνια Φωνή που του είπε: ΠΕΡΙΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠ’ ΟΥΡΑΝΟΝ.
ΓΥΡΙΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ,
ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ,
ΤΡΕΧΕΙ
ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Κι εμείς, που για μας έγινε το Μέσον και η Αιτία για τη λύτρωσή μας, την τιμούμε όπως πρέπει;
Και εμείς.. αλλά ακούμε και συνανθρώπους μας , που δεν Τη σέβονται, δεν Την αγαπούν και μερικές φορές ακούμε να Την υβρίζουν, ασύστολα, γιατί;
Γιατί, ίσως, Τη φοβούνται;
Γιατί , ίσως, η ζωή τους δεν είναι σύμφωνη με τη ζωή της Παναγίας μας;
Η Παναγία μας ήταν στολισμένη με αρετές και με την κυριότερη Αρετή της ταπεινοφροσύνης.
” … Ότι επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της Δούλης Αυτού..”
Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ
ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ,
μας έλεγαν οι άγιοι Γέροντες.
Και όπως είπαμε και προχθές, τι λέει ο Άγιος Αθανάσιος:
– Για κοιτάξτε.. ο Εωσφόρος , που ήταν αρχηγός Αγγελικού τάγματος, ο διάβολος, δεν εξέπεσε από τον Παράδεισο , ούτε για καμιά σαρκική, με συγχωρείτε, ακολασία, ούτε για κάποια άλλη υλική απόλαυση, παρά για τον εγωισμό του, την υπερηφάνειά του..
Αυτό το θηρίο που λέγεται ΕΓΩΙΣΜΟΣ, όπως λέμε πάντοτε, που κρύβεται μέσα μας και εμείς δεν βιάζομε τον εαυτό μας για να τον δαμάσουμε.
Και βλέπουμε την Παναγία μας, λένε οι Πατέρες , ότι ούτε καν πονηρός λογισμός, ολιγόλεπτος, δεν πέρασε από το μυαλό Της.
Γιατί είχε το νου Της, την ψυχή Της το είναι της ολόκληρο στραμμένο προς την Αγαθότητα του Θεού.
Και ρωτούσε ο Γέροντας Κύριλλος, καμιά φορά :
– Αν σήμερα κυκλοφορούσε ανάμεσα μας η Καλή μας η Παναγία, όπως τη βλέπομε στην εικόνα της, με τα μακριά της φορέματα, με το μακρύ της μανίκι, με το κάλυμμα στην κεφαλή της, με την απλότητά της, τι θα λέγαμε;
Θα Την τιμούσαμε ή θα Την κοροϊδεύαμε και θα λέγαμε “Κάνει τη θεούσα, παριστάνει τη θεούσα”.
Αλλά Αυτή ήταν η Πάναγνη Μητέρα του Θεού μας.
Ας προσπέσομε σε Αυτήν τέτοια ημέρα που είναι , και σ’ αυτούς τους τόσο χαλεπούς καιρούς που μας προβληματίζουν, πολλές φορές, ας προσπέσομε, ας γονατίσομε, ας Την παρακαλέσομε να μας σκεπάζει.
Τι λέει ο υμνογράφος:
ΤΗΝ ΠΑΣΑΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥ
ΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΤΙΘΗΜΙ,
ΜΗΤΕΡ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,
ΦΥΛΑΞΟΝ ΜΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΣΟΥ!
Ας μας φυλάει κάτω από τη Σκέπη Της, την προστασία Της,
την αγάπη Της,
να μεσιτεύει στον Υιό Της και Θεόν Της και Θεόν μας να γίνεται Ίλεως, να μας συγχωρεί.
Και, πού ξέρετε;
Κάποια μέρα, μήπως με την αγάπη Της, με τη Χάρη Της, με τη Δωρεά του Θεού, μας αξιώσει να Την προσκυνήσομε, εκεί στη Βασιλεία του Θεού, πράγμα το οποίο το ευχόμεθα, με τις πρεσβείες των Αγίων μας Δαυίδ και Ιακώβου και τις ευχές του Αγίου Γέροντος Κυρίλλου να το πετύχετε όλοι σας και όλοι μας. Αμήν!》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, 8/9/2021
Εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας
Θεοτόκου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.