Για τον εορτασμό του Πάσχα, το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και την εξομολόγηση εν μέσω πανδημίας μίλησε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με πιστούς.

Ο Ρώσος Ιεράρχης τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας θα αποφασίσει πως θα γίνει ο εορτασμός του Πάσχα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Πρόσθεσε επίσης ότι, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων υπογράμμισε πάνως ότι, οι πιστοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι τις άγιες αυτές ημέρες δεν μπορούν να μεταβούν στην εκκλησία, αλλά θα παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες από την τηλεόραση.
Αναφερόμενος στο Μυστήριο της Εξομολόγησης, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε ότι εάν κάποιος κατά τη διάρκεια των περιοστικών μέτρων θέλει να εξομολογηθεί μπορεί να κανονίσει μια προσωπική συνάντηση με τον Ιερέα, ή ακόμα και να εξομολογηθεί τηλεφωνικά ή μέσω Skype.

Σχετική με τη Θεία Κοινωνία, επανέλαβε ότι ο ιός δεν κολλάει από το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, αλλά επανέλαβε ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι καλό να χρησιμοποιούνται σκεύη μία χρήσης.
Τέλος, μιλώντας για το Μυστήριο της Βάπτισης, τόνισε ότι οι Ιερείς εξακολουθούν να το τελούν τηρώντας όλους τους περιοριστικούς όρους και τους κανόνες υγιεινής. «Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάθε λαϊκός μπορεί να το κάνει αυτό», δήλωσε χαρακτηρισικά:
«Δεν ακυρώνουμε το βάπτισμα των ανθρώπων, συνεχίζουμε να βαφτίζουμε τόσο βρέφη όσο και ενήλικες, αλλά ζητάμε να λάβουμε προφυλάξεις, ζητάμε να προστατευθούμε. Εάν, για κάποιο λόγο, το παιδί δεν μπορεί να βαφτιστεί από τον ιερέα, και είναι σε θανάσιμο κίνδυνο, τότε κάθε άνθρωπος μπορεί να βαφτίσει το παιδί και αυτό το μυστήριο θα είναι έγκυρο. Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε νερό στο παιδί και πείτε:» Βαπτίζεται ο δούλος του Θεόυ, εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος «, δήλωσε ο Μητροπολίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι καλύτερα να αποφεύγετα. Ως εκ τούτου, συνέστησε να υπάρχει συμφωνία με τον ιερέα για την τέλεση του μυστηρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.