Το εσπέρας του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, επί τη Εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Θείων Δυνάμεων Ασωμάτων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην ακατάληπτη παρουσία των Αρχαγγέλων τόσο στα μεγάλα γεγονότα της ζωής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού αλλά και της Υπεραγίας Θεοτόκου, όσο και στις παρεμβάσεις και τις μεσιτείες τους για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους: «Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος, αναφερόμενη στους Αγίους Αγγέλους, χαρακτηριστικά τους ονομάζει «άϋλους νόες». Οι Άγιοι Άγγελοι είναι λοιπόν άϋλα πλάσματα που δημιουργήθηκαν πριν τον ορατό κόσμο. Αυτό το γνωρίζουμε μέσα από τα βιβλία του Ιώβ που περιγράφουν την δημιουργία του κόσμου. Ο Ιώβ μας λέγει ότι οι Άγιοι Άγγελοι ύμνησαν και δοξολόγησαν τον Τριαδικό Θεό για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του ορατού κόσμου. Το κύριο έργο λοιπόν των Αγγελικών Ταγμάτων είναι η ύμνηση και η δοξολογία του Τριαδικού Θεού. Παράλληλα οι Άγιοι Άγγελοι είναι και πνεύματα βρίσκονται σε διαρκή σχέση και επικοινωνία με τον Θεό και τους ανθρώπους και έρχονται στον κόσμο διά να εκπληρώσουν την αποστολή του Κυρίου, την σωτηρία του κόσμου.

Είναι άπειρες οι μνείες που γίνονται στην Αγία Γραφή, στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη για τους Αγίους Αγγέλους. Όλα τα μεγάλα γεγονότα συνοδεύονται από την παρουσία των Αρχαγγέλων. Αυτοί είναι που οδηγούν τον περιούσιο λαό του Θεού από την Αίγυπτο στη Γη της Επαγγελίας, αυτοί είναι που κατευθύνουν τους Προφήτες, αυτοί είναι που παρουσιάζονται στον Αβραάμ όταν ετοιμάζεται να θυσιάσει τον μοναχογιό του Ισαάκ.

Είναι χαρακτηριστική, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η παρουσία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη στοά της Βησθαϊδά, εκεί όπου κατέκειτο πλήθος των ασθενούντων και όπου –άπαξ του ενιαυτού– κατέβαινε Άγγελος Κυρίου και ετάρασσε το ύδωρ. Και εκείνος που έμπαινε πρώτος μετά την ταραχή του ύδατος γινόταν υγιής, οποιοδήποτε κι αν ήταν το νόσημα που τον κυρίευε.

Στην Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ πηγαίνει στη Ναζαρέτ και στην Μαριάμ και Της αναγγέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας του ανθρώπου. Στην Γέννηση του Χριστού Άγγελοι ανέβαιναν και κατέβαιναν από τους Ουρανούς, ψάλλοντας «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Στην έρημο ο Χριστός διακονείται από τους Αγίους Αγγέλους, αλλά και στον Κήπο της Γεσθημανής, στις τελευταίες ώρες του Κυρίου μας, πάλι οι Άγγελοι Τον διακονούν. Την Ανάσταση Άγγελοι την υμνούν. Στην Ανάληψη εκείνοι συνοδεύουν στους Ουρανούς και στον Θρόνο Του τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, εκείνοι ερμηνεύουν στους Αποστόλους το Γεγονός και τους προετοιμάζουν για την Δευτέρα Παρουσία».

Απευθυνόμενος προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, σημείωσε: «Πέρα από τον ορατό κόσμο υπάρχει και ένας αόρατος πνευματικός κόσμος, τον οποίο ήλθαμε να τιμήσουμε εδώ, στην ιστορική Μονή των Κρεμαστών, διότι άπειρες είναι οι μνείες που γίνονται για τον Προστάτη αυτής της Μονής, τον Πρωτάγγελο Μιχαήλ.

Εσείς, οι Αδελφές της Μονής, έχετε την ευλογία και την χάρη να βρίσκεστε σε αυτό τον ιστορικό τόπο που σκέπεται υπό τας πτέρυγας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η Γερόντισσα έκανε μεγάλους κόπους να φέρει το Μοναστήρι στην μορφή που βλέπουμε σήμερα. Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες ως τοπική Εκκλησία τόσο σε αυτήν, όσο και σε όλους όσοι βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή για να καμαρώνουμε εμείς σήμερα την Μονή ανακαινισμένη και απαστράπτουσα.

Ο άγγελος λοιπόν του Μοναστηριού είναι η Γερόντισσα, γι’ αυτό να την σέβεστε, να υπακούετε στα προστάγματα και τα διδάγματά της και να πράττετε πάντοτε σύμφωνα με το δικό της θέλημα γιατί τότε θα έχετε την χάρη και την ευλογία του Θεού. Αυτή είναι υπεύθυνη για τις δικές σας ψυχές, αυτή είναι εκείνη που σας καθοδηγεί με πολλή αγάπη».

Κατακλείοντας την ομιλία του ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανέφερε: «Ας ικετέψουμε όλοι τον αληθινό Θεό να μας απαλλάξει από κάθε θλίψη, στεναχωρία, ασθένεια και πειρασμό, από καθετί που εμποδίζει την επικοινωνία και τη λατρεία μας προς τον Τριαδικό Θεό. Ας επικαλεστούμε την χάρη Του με τις πρεσβείες των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και ας τους παρακαλέσουμε να μας θέσουν κάτω από την σκέπη των πτερύγων τους και να διατηρούν σταθερή την Πίστη μας, να «ιστάμεθα καλώς», όπως προέτρεψε ο Μιχαήλ Αρχάγγελος κατά την πτώση του Εωσφόρου· διότι όταν είμαστε σταθεροί στην Πίστη τότε η ζωή μας θα γεμίσει από ελπίδα και αγάπη και θα είναι φωτισμένη από το πνεύμα και την χάρη του Τριαδικού Θεού».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στην εν λόγω Ιερά Μονή.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοστομία Μοναχή και την συνοδεία αυτής χρόνια πολλά κι ευλογημένα και η ζωή και το έργο τους να βρίσκεται πάντοτε υπό την ευλογία, την προστασία και την χάρη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.