Η περικοπή της Σαμαρείτιδας ανήκει στο τέταρτο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Ιωάννη και διηγείται τη συνάντηση του Ιησού με μία Σαμαρείτιδα έξω από την πόλη Συχάρ, το αίτημα του Κυρίου για νερό, το διάλογό τους που καταλήγει σε θέματα πίστης και την τελική αποκάλυψη της ταυτότητας του Μεσσία, η οποία ώθησε τη γυναίκα να διαδώσει την αλήθεια του και να οδηγήσει πολλούς ακόμα Σαμαρείτες προς την αληθινή πίστη, άλλοι από τα λεγόμενα της γυναίκας και ακόμη περισσότεροι από την προσωπική τους επαφή μαζί του.

Μέσα από την περικοπή προκύπτουν πολλά θεολογικά, αλλά και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία είναι σημαντικά και διαχρονικά, καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν πολλά να διδαχθούν από αυτή.

Τα σημαντικότερα θέματα τα οποία αναδεικνύονται μέσα από την περικοπή της Σαμαρείτιδας σχετίζονται με τη φύση του Χριστού, τη δωρεά του Θεού, την ανωτερότητα των πνευματικών αγαθών σε αντίθεση με τα εγκόσμια, τον ορθό τρόπο λατρείας του Θεού «ἐν πνεύματι και ἁληθεῖα», την απόρριψη των προκαταλήψεων για τους αλλοεθνείς και αλλόδοξους, τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους και τη διάδοση του λόγου του Θεού.

Η σημασία της συγκεκριμένης περικοπής είναι μεγάλη για την πρωτοχριστιανική κοινότητα στην οποία απευθύνεται το ευαγγέλιο του Ιωάννη, καθώς έτσι, οι πιστοί κατανοούν το Χριστό και το έργο του, τη σημασία της λατρείας του Θεού και τη δύναμη του πνεύματος.

Επίσης, το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια της περικοπής είναι γυναίκα, εγείρει τον προβληματισμό όσον αφορά τη θέση της στη συγκεκριμένη εποχή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι άλλοι. Μία γυναίκα, και μάλιστα από τη Σαμάρεια, γίνεται ο φορέας του ευαγγελίου και της αποστολής και φτάνει στη σωτηρία, όχι μόνο εκείνη, αλλά και άλλοι μέσα από τη βοήθειά της.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.