Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ Λεβαδείας κ. Γεώργιο, τον ιερό κλήρο και τους πιστούς, συμμετείχε στη μουσικοφιλολογική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στο πλαίσιο των «ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΩΝ 2021».
Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θεολόγος κ. Λάμπρος Σκόντζος με θέμα: Η συμβολή των Νεομαρτύρων στην διαμόρφωση του νεοελληνικού γίγνεσθαι». Την εκδήλωση πλαισίωσε με Βυζαντινιούς Ύμνους χορωδία μαθητών του Σχολείου Ψαλτικής Αθηνών υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνιου Μπουσδέκη.
Τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχάρη τόσο τον ομιλητή όσο και τον Βυζαντινό Χορό για την άρτια απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων όσο καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης κ. Γεώργιο Κρασσά για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην στενή σύνδεση του Αγίου Νικοδήμου με τους Νεομάρτυρες, πολλών εκ των οποίων υπήρξε «αλείπτης» και των οποίων την Ακολουθία συνέθεσε.