Στα λευκά ντύθηκαν πολλά μοναστήρια στην χώρα σήμερα λόγω της χιονόπτωσης που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Η γυναικεία Μονή Μακρυμάλλης είναι κτισμένη σε πλαγιά λόφου στους πρόποδες της οροσειράς Δίρφυος – Πυξαριά και σε υψόμετρο 285 μέτρα[3] μέσα σε περιοχή κατάφυτη από πεύκα. Απέχει περίπου 6 χλμ. Β.-ΒΑ. από τα Ψαχνά (έδρα δήμου) και 20 χλμ. Β.-ΒΑ. από την Χαλκίδα.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση της περιοχής, κτήτορες της μονής ήταν δύο τσοπάνηδες αδέλφια που αφού βρήκαν της εικόνα της Παναγίας στη συνέχεια απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, έγιναν μοναχοί και έκτισαν την μονή, περίπου τον 12ο αιώνα.[1][2]

Αναφέρεται ότι τον 17ο αιώνα άκμασε και ήταν κάτοχος μεγάλης περιουσίας, πολλών αφιερωμάτων και δωρεών ενώ το 1828 είχε 48 μοναχούς. Στο μοναστήρι φιλοξενήθηκε και μεγάλωσε ο Θανάσης Ανδρούτσος, ο γιος του Γιάννη Καμμένου – Ανδρούτσου του αδελφού του Οδυσσέα Ανδρούτσου ενώ οι μοναχοί του είχαν ενεργό συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να το λεηλατήσουν και να το κάψουν, αρχίζοντας έτσι η παρακμή του.[4] Το 1908 ανακαινίσθηκε από τον ηγούμενο Ιγνάτιο Γιαννακόπουλο παρουσιάζοντας μεγάλη πρόοδο αλλά στις 23 και 28 Ιανουαρίου 1944, την περίοδο της κατοχής, οι Γερμανοί αφού το έκαψαν ολοσχερώς αρπάζοντας μαζί τους τα ιερά σκεύη και κειμήλια..

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.