Του Α. Βικέτου-Για πρώτη φορά από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 η Σμύρνη τιμά μεγαλοπρεπώς την μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Πολυκάρπου. Ο εορτασμός, ο οποίος είναι τριήμερος, ξεκίνησε σήμερα το πρωί (21-2-2020) με Διεθνές Συνέδριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, κυριώνυμο ημέρα της μνήμης του Αγίου, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Το Διεθνές Συνέδριο, με εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχει θέμα: «Ο Άγιος Πολύκαρπος , Επίσκοπος Σμύρνης: Γραμματεία, Ιστορία και Τέχνη». Οργανώνεται, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τον Πνευματικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ρωμιών Σμύρνης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο διάβασε ο Μητροπολίτης Σμύρνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ανέφερε ότι η Εκκλησία «έχει διασώσει την αγιότητα ως άξονα της ζωής της» και ότι οι Μάρτυρες και οι Άγιοι «ενσάρκωναν την εσχατολογική ταυτότητα της Εκκλησίας», επεσήμανε ότι «η Θεολογία του του μαρτυρίου» εκφράζεται και στο Μαρτύριον του Αγίου Πολυκάρπου , το οποίο κατέστη το «θεμέλιο της μαρτυριολογίας» και λειτούργησε ως «πρόγραμμα» στην ζωή της Εκκλησίας, σχετικά με την τιμή των Μαρτύρων και τον σεβασμό των σεπτών λειψάνων τους».
Ο Ιερομάρτυρας Πολύκαρπος, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπήρξε «Αποστόλων ομιλητής» και «αποστολικός ανήρ». Επίσης, εξήρε τον αγώνα του κατά των αιρέσεων, «κηρύσσων μίαν και μόνην αλήθεια την υπό της Εκκλησίας παραδεδομένη». Καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «ορθώς ο Άγιος Πολύκαρπος εχαρακτηρίσθη ως η κατ΄ έξοχήν ορθόδοξος φυσιογνωμία στην Εκκλησία Μικράς Ασίας κατά το πρώτο ήμισυ του β΄αιώνα».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.