Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 η πανηγυρική επέτειος της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Προς τον σκοπό της συμμετοχής στην Πανήγυρη αυτή της Νήσου Σκιάθου, έφθασε εκεί το μεσημέρι του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλo της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκονο Σταύρο Καλαφάτη.

Στο λιμάνι της Σκιάθου τον υποδέχθηκαν οι Ιερείς του Νησιού, οι Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρας-Ηγούμενος της Ι. Μονής Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, Παντελεήμων Χούλης-Εφημέριος του Ι. Ν. Γενεθλίου Θεοτόκου Σκιάθου, ο Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Σταματάς-Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, ο εκ της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος Οικον. Χρήστος Αράπης, ο Σακελλάριος Νικόλαος Σταματάς-Εφημέριος του Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών Σκιάθου και ο Διάκ. Γεράσιμος Γαττάς.

Το απόγευμα του Σαββάτου, αφού στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου τελέσθηκε μικρός Εσπερινός και μεταφέρθηκε εν πομπή η ιερά Εικόνα της Θεοτόκου στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, εκεί έλαβε χώρα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και μέρος του Όρθρου, κατά το κολλυβαδικό τυπικό, όπου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφέροντας πως η Σκιάθος έχει το ιερό και θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας, ως ασπίδα και θώρακα και απολαμβάνει την τιμή, η Παναγία να την επέλεξε, ως τόπο αναπαύσεώς Της και καθιστώντας την Σκιάθο παλάτιον και περιβόλι Της.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της Χώρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου ευρισκόταν και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί παρεπίδημοι και μάλιστα από την αλλοδαπή, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών, όπου η Παναγία φυλάσσεται όλο τον χρόνο.

Οι Εκδηλώσεις μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 FM), ενώ την πανήγυρη και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θεόδωρος Τζούμας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων του Νησιού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.