Καταρρίφθηκε σήμερα και επίσημα από το Πατριαρχείο Μόσχας ο «μύθος» ότι η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία είναι «ανεξάρτητη και αυτόνομη Εκκλησία», τον οποίον καλλιεργούσαν κυρίως στο εσωτερικό της Ουκρανίας οι ιεράρχες της συγκεκριμένης θρησκευτικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Στα πρακτατικά της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, που διεξήχθη χθες και σήμερα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι -σύμφωνα με την άποψη της Μόσχας- ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπρεπε να είχε ζητήσει την άδεια του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου προκειμένου να επισκεφθεί την Ουκρανία.

«Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έγινε στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την άφιξη στο Κίεβο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου με τους συνοδούς του χωρίς πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου και των νόμιμων ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως σοβαρή παράβαση των κανόνων…» αναφέρεται στα πρακτικά.

Παράλληλα, προετοιμαζόμενη για την ολοκληρωτική ρήξη της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την παγκόσμια ορθοδοξία, η Ρωσική Εκκλησία δηλώνει πλέον επίσημα ότι δεν αναγνωρίζει τις κανονικές δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριάρχη: «Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχοντας υποστηρίξει το σχίσμα στην Ουκρανία, έχασε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων πιστών. Σε συνθήκες όπου η πλειοψηφία των Ορθοδόξων πιστών στον κόσμο δεν είναι σε εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του, δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλήσει εξ ονόματος όλης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να εκπροσωπήσει τον εαυτό του ως ηγέτη της» αναφέρει στα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου το Πατριαρχείο Μόσχας.

Κλιμάκωση αυτού του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Πατριαρχείο Μόσχας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.