Η «ψυχή» της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό ,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. κ. Θεοδόσιος όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 το πρωί θα επισκεφτεί την γενέτειρα του , όπου θα ιερουργήσει και θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής της Κυπαρίσσου Παρακαμπυλίων.

Αν και η γνωριμία με απομακρυσμένους λαούς δεν ήταν κάτι που επεδίωκε, στην πορεία της ζωής του, η ανάγκη που ένιωθε να ανακαλύψει περισσότερα για τον κόσμο, να ταξιδέψει, να γνωρίσει ανθρώπους που ζουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, να «ψηλαφίσει» τα προβλήματά τους και να «αφουγκραστεί» τις ανησυχίες τους και τις αδικίες που υφίστανται, να διδάξει και να μαθητεύσει λαούς στο όνομα της «Αγ. Τριάδος», ήταν κάτι που στριφογύριζε στο μυαλό του. Το έναυσμα του δόθηκε από το διδάσκαλο-σχολάρχη του στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγ.Όρους, π.Νικηφόρο. Εχουν περάσει 3 χρόνια τώρα που ο πατ. Θεοδόσιος Τσιτσιβός, Μητροπολίτης, σήμερα, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κανάγκα του Κονγκό, εγκατέλειψε το ιερό διακόνημά του στην Πάτρα για να αφιερωθεί στην ιεραποστολή, ξεκινώντας ένα δύσκολο δρόμο πνευματικής αναζήτησης και συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του στα βάθη της Αφρικής.

Να διαδώσει το Θείο Λόγο και την Ορθοδοξία στη μακρινή «Μαύρη Ήπειρο». Παρά τα πολλά εμπόδια που συναντά, τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, τις επιδημίες, τη δυστυχία, την πείνα, τις εξεγέρσεις, τους πολέμους μέχρι αφανισμού λαών, στοιχεία που σίγουρα χαρακτηρίζουν την αφρικανική πραγματικότητα, τους κινδύνους που συνδυάζονται με τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την πολιτική αστάθεια στο αλλοεθνές και αλλόθρησκο περιβάλλον της Κεντρικής Αφρικής, ο ίδιος αναλώνεται σε ένα πολύπλευρο ιεραποστολικό έργο καθώς διαπνέεται από ένθεο ιεραποστολικό ζήλο, φλόγα ψυχής και ζέση για να κηρύξει το Ευαγγέλιο της Αγάπης στους εκατοντάδες Αφρικανούς αδερφούς μας που αναμένουν με λαχτάρα να γνωρίσουν την αλήθεια του Χριστού.

Στόχος του δεν είναι άνεση και η πολυτέλεια, πράγματα ανύπαρκτα για τους ανθρώπους που ζουν πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά προσπαθεί να «χορτάσει» την πνευματική πείνα τους με πνευματική ανάσταση, να μεταγγίσει σε αυτούς την ορθή πίστη και την ελπίδα πλάθοντας τις εύπλαστες ψυχές τους και απαλλάσσοντάς τους από τις πλάνες των άλλων ομολογιών.

Μία δύσκολη Αποστολή, χωρίς προϋποθέσεις και με πολλούς κινδύνους. Η αγάπη, όμως, για το καθήκον αψηφά τα πάντα.

Όπως και ο ίδιος αναφέρει:

«…έρχομαι σήμερον περιβεβλημένος την επισκοπικήν χάριν, ευθύνην και εξουσίαν, όχι εν υπεροχή αξιώματος αλλά «διακονήσαι και όχι διακονηθήναι», γινόμενος «τοις πάσι τα πάντα» και πατέρας στοργικός και αδελφός και φίλος και πνευματικός οδηγός και ποιμενάρχης «εν κόπω καί μόχθω, εν αγρυπνίαις πολλάκις». Θέλω να τρέξω να αγκαλιάσω τους αδελφούς μου στο Κανάνγκας, τα πνευματικά μου παιδιά που σαν διψασμένα ελάφια αναζητούν την σωτηρία της ψυχής τους. Παιδιά μου, δεν ήλθα να φύγω, ήλθα να μείνω, ήλθα για σας, να πάμε στον παράδεισο μαζί! Αυτή θα είναι φαντάζομαι και η ευχή του Μεγάλου Πνευματικού μας Πατέρα, του Πάπα και Πατριάρχου μας!».

+ Ο Κανάνγκας Θεοδόσιος

potamoula news blog

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.