Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου τ.έ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, τελέστηκε σεμνομεγαλόπρεπα η πρώτη Θεία Λειτουργία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου, οποίος χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως.

Με τον νέο Ποιμενάρχη του Κιλκίς συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Λαγκαδά κ. Πλάτωνας ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Ιεροδιάκονοι.

Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, όπως εξήγησε ο Σεβ. Δημητριάδος τελέστηκε ουσιαστικά η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου στον θρόνο του, αναφωνόντας το “Άξιος”!

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα τόσο της ενθρονίσεως, όσο και των Πολιούχων του Κιλκίς Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων που πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στις 28 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη, Επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος ανέλαβε Πρόεδρος Πολυανής, μετά την ένταξη της Επισκοπής Λητής στην Επισκοπή Πολυανής.

Ο Δαμασκηνός Στουδίτης χαρακτηρίσθηκε ως ο πιο λόγιος και ενάρετος κληρικός του καιρού του. Επίγραμμα αναφερόμενο στον Άγιο, πλέκει τον έπαινό του, χαρακτηρίζοντας τον Δαμασκηνό ως «σοφία τῶν Ἑλλήνων» και τον θάνατό του ως κακή στιγμή, η οποία άφησε τους φιλέλληνες ορφανούς: «Ἑλλήνων μὲν τὴν σοφίαν βαρὺς ὤλεσεν αἰών. Ὃς δὲ φιλέλληνας πάντας ἀπωρφάνισεν».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας έναν έναν τους Αρχιερείς που συλλειτούργησαν στην πρώτη Θεία Λειτουργία ενώ ξεχωριστά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο για την τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως επί εννέα μήνες και σε ένδειξη τιμής του πρόσφερε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.