Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της πρώτης Μοναστικής Συνάξεως των Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που συνήλθε στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Roscoe, μεταξύ 21 και 22 Σεπτεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου.

Συμμετείχαν οι ηγούμενοι και οι ηγουμένες 18 Ιερών Μονών, καθώς και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Denver κ. Ησαίας, Ατλάντας κ. Αλέξιος και Σικάγου κ. Ναθαναήλ, ως και οι Θεοφ. Επίσκοποι Μωκησσού κ. Δημήτριος, Μηδείας κ. Απόστολος και Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Την Σύναξη ευλόγησε με εμπνευσμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής γι᾽αυτή του την πρωτοβουλία και τον προέτρεψε να εξακολουθήσει να προαγάγει και να στηρίζει τα ευλογημένα Ορθόδοξα Μοναστήρια στις ΗΠΑ.

«Αι ορθόδοξοι μοναί εκφράζουν την χριστιανικήν αυθεντικότητα, το ῾ορθόδοξον δέον᾽ περί του ανθρώπου και του αιωνίου προορισμού του, μέσα εις τον πλουραλιστικόν, τεχνοκρατικόν και οικονομοκεντρικόν κόσμον της εποχής μας», κατέληξε ο Πατριάρχης στο μήνυμά του.

Μετά την εμπεριστατωμένη εισηγητική ομιλία του Σεβ. Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου η οποία αναφέρθηκε στις αρχές και αξίες της μοναχικής βιωτής ως αγγελικού βίου και εφαρμογής του ευαγγελικού λόγου, έγιναν οι εξής εισηγήσεις:

α) Του Σεβ. Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου περί των ισχυόντων Γενικών Κανονισμών και των Κανονισμών Εσωτερικής Λειτουργίας των Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

β) Του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Γέροντος Παισίου με θέμα: «Μοναχισμός – η Αποστολική Ζωή».

γ) Της Οσιολ. Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Γερόντισσας Μελάνης με θέμα: «Διήγησις Ορθοδόξου Μοναστικής Εμπειρίας».
Στίς συζητήσεις ποὺ ἀκολούθησαν:

1)Εξεφράσθη η επιθυμία για επικαιροποίηση των Γενικών Κανονισμών Λειτουργίας και των Εσωτερικών Κανονισμών των Ι. Μονών της Ι. Αρχιεπισκοπής και εζητήθη χρονική προθεσμία όπως οι Ιερές Μονές εκφράσουν τις απόψεις τους προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.

2) Εξήρθη η μεγάλη και ευεργετική παρουσία του Γέροντος Εφραίμ Ιερομονάχου, προηγουμένου της Ι. Μονής Φιλοθέου, στη διάδοση και στερέωση του Ορθόδοξου Μοναχισμού στις ΗΠΑ.

3) Διεπιστώθη η χρησιμότης καταρτίσεως Συνταγματίου των εν ΗΠΑ Ι. Μονών.

4) Απεφασίσθη η έκδοση των Πρακτικών της Συνάξεως σε δύο γλώσσες.

5) Απεφασίσθη, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, όπως η δευτέρα Μοναστική Σύναξις πραγματοποιηθεί στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής εν Fresno Καλιφορνίας μεταξύ 9 – 11 Οκτωβρίου 2020 με θέμα: «Η πνευματική κληρονομιά του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Σπηλαιώτου και η συμβολή του στον ορθόδοξο μοναχισμό της Αμερικής».

Η Σύναξις κορυφώθη με πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελεσθείσα την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου και συλλειτουργούντων αυτώ των Πανοσιολ. αγίων Καθηγουμένων.

Εν κατακλείδι εξεφράσθησαν ευχαριστίες στον διοργανωτή της Συνάξεως Θεοφιλ. Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, Αρχιγραμματέα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, όπως και στον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωσήφ, Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγ. Νεκταρίου, και την περί αυτόν Ι. Αδελφότητα, για την αβραμιαία φιλοξενία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.