Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Αμπελοχωρίου Θηβών για τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου μετά την επίσημη Αγιοκατάταξη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Περιστερίου κ. Κλήμεντος και του οικείου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος παρευρέθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου. Την Πατριαρχική Πράξη ανέγνωσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης αρχιμ. Θεοδόσιος Δαμόπουλος.

Εν συνεχεία έκρουσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Ναού όπου παρευρίσκεται πλήθος πιστών ενώ αφού τοποθετήθηκε η Εικόνα του Οσίου σε Εικονοστάσι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος προσκύνησε και άναψε το καντήλι. Ακολούθως Αρχιερείς, κληρικοί και τοπικοί φορείς προσκύνησαν ενώ το ίδιο έπραξαν οι πιστοί αρκετοί από τους οποίους ήταν εμφανώς συγκινημένοι.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τόνισε ότι είναι χαρούμενη η τοπική κοινωνία για το γεγονός αυτό και κάλεσε τον Μητροπολίτη Αργολίδος να κηρύξει το Θείο Λόγο, ο οποίος είχε ζήσει και είχε μαθητεύσει κοντά στον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη. Ο Μητροπολίτης Αργολίδος ξεκίνησε τον Θείο Λόγο παρομοιάζοντας το Αμπελοχώρι Θηβών με την Βηθλεέμ βρίσκοντας ως κοινό στοιχείο στη μεν Βηθλεέμ τη γέννηση του Ιησού στο δε Αμπελοχώρι τη γέννηση του Οσίου Εφραίμ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία των Αγίων στη ζωή των πιστών και στη ζωή της Εκκλησίας ενώ συνέχισε τον Θείο Λόγο σκιαγραφώντας με ακρίβεια τη βιοτή του Οσίου τόσο κατά τα νεανικά του χρόνια όσο και για τη ζωή του στο Άγιον Όρος αναφέροντας πολλαπλά παραδείγματα.

«Δεν νοείται χριστιανός που δεν μετέχει στα μυστήρια». Τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος φέροντας παραδείγματα από τον τρόπο που ο Όσιος νουθετούσε τα πνευματικά του τέκνα για το πως να βιώνουν πραγματικά τα μυστήρια της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας πως «δεν αρκεί να λέει κάποιος ότι είναι χριστιανός αν δεν εξομολογείται και δεν μεταλαμβάνει» ενώ κατέληξε λέγοντας για τον Όσιο Εφραίμ «Η Αγία ζωή του να επισκιάζει και τη δική μας ζωή και τούτον εδώ τον τόπο».

Στην ομιλία του πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τόνισε μεταξύ άλλων «Ο Όσιος πατέρας μας είναι παγκόσμιος. Δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ας μιμηθούμε όλοι την αγιασμένη ζωή του».

Στη συνέχεια μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος λέγοντας «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σήμερα προς τον Θεό μας γιατί μας χάρισε μια ημέρα για ένα συνταρακτικό γεγονός. Αυτά τα γεγονότα μας δίνουν τη δυνατότητα να συνέλθουμε και να κοιτάξουμε μέσα μας». Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην Ιστορία της Βοιωτίας και χαρακτήρισε σταθμό τη σημερινή ημέρα ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Βοιωτία γίνεται πιο πλούσια από σήμερα. Είναι ένα δώρο στην εποχή μας ο Όσιος Εφραίμ.»και συνέχισε λέγοντας «Ο Θεός ευλόγησε να υπάρξει μια γέφυρα πνευματική μαζί του. Είναι Εκείνος που μπόρεσε να στηρίξει την ταπεινότητά μου όταν έφτανα σε ποιμαντικά και ανθρώπινα προβλήματα» ενώ στη συνέχεια ανέφερε 3 παραδείγματα από τη μεταξύ τους σχέση και κατέληξε «Ένας δάσκαλος σαν τον Όσιο Εφραίμ είναι σημαντικός για όλους μας και αξιαγάπητος».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.