Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο το 1807 είχε καταφύγει ο Νικοτσάρας, ένας εκ των ενδοξοτέρων αρχηγών των κλεφτών από τη Θεσσαλία. Μαζί με τον άλλο φημισμένο καπετάνιο Γιάννη Σταθά και τον πειρατικό στολίσκο τους διατηρούσαν συχνό ορμητήριο την Σκιάθο, μας λέει ο Πατήρ Ιωσήφ Κατσούρας.

Οι δύο τους σε συνεργασία με τον Ηγούμενο Νήφωνα σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη γαλανόλευκη ελληνική σημαία, όπως την ξέρουμε σήμερα, γαλάζιο βάθος και λευκός σταυρός. Η σημαία ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η προσφορά της Ιεράς Μονής στον αγώνα του 1821 ήταν τεράστια. Υπήρξε κέντρο τροφοδοσίας, πόλος έλξης και καταφυγής των κλεφταρματολών της Θεσσαλίας, καθώς και άλλων περιοχών.

Στο Μοναστήρι κατέφευγαν οι κλέφτες και οι αρματολοί, οι καπεταναίοι, με τα παλικάρια τους. Βοήθησε ηθικά και υλικά τα προεπαναστατικά κινήματα και την επανάσταση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα κατέφυγαν εδώ γυναικόπαιδα όταν κινδύνευαν από πολεμικές επιχειρήσεις που γίνονταν στη Σκιάθο.

Από την θέση που είναι χρισμένο το Μοναστήρι ατενίζει το απέραντο γαλάζιο. Ωστόσο και εκτός της θαυμάσιας τοποθεσίας και τόπου λατρείας, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική αρχιτεκτονική του, να ξεναγηθεί στο Μουσείου που διαθέτει η Μόνη με σπάνια κειμήλια, να αναπαυτεί στην πανέμορφη αυλή με τα λουλούδια και τις ορτανσίες, να επισκεφτεί το παλιό λιοτρίβι που σήμερα είναι χώρος πώλησης των προϊόντων της Μονής όπως: ελαιόλαδο, κρασί, βότανα, βαλσαμόλαδο, σαπούνια, γλυκά του κουταλιού, Μαρμελάδες και πολλά άλλα…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.